Cara yang betul masak mi segera ikut saranan Pakar Pemakanan

Walaupun ramai yang tahu mi segera tidak elok dimakan, namun ia masih menjadi makanan kegemaran orang dewasa atau kanak-kanak.

Bahkan Institut Jantng Negara (IJN) juga telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan mi segera kerana ia penyebab peny akit jantvng terutamanya oleh serbuk perasanya (seasoning powder).

Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari penggunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda menghabiskan minyak.

RAMAI MASAK MI SEGERA CARA YANG SALAH

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah letak mi ke dalam periuk, isi air, letak serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut didid ih bersama selama 3 minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Sebenarnya,adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa terutamanya MSG, yang mana ia akan mengvbah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut bervbah menjadi t0ksik!

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu telah disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk diny4h keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

KAEDAH YANG BETUL MASAK MI SEGERA

1. Rebus mi di dalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak/jadi lembut, toskan mi dan bvang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yang lain hingga mendid ih kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendi dih panas itu dan m4tikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dim4tikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

NOTA DARIPADA PAKAR PEMAKANAN: DIETICIAN

Seandainya anda membeli mi kering, apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mi tersebut dan kemudian membvang air.

Proses ini akan melembutkan mi tetapi untuk mengh4langnya daripada mele kat kita perlu menambah sesudu teh minyak ke dalam air dan juga mi tersebut perlu digoreng deep fried setengah masak untuk menjadikan mi tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkan mi tersebut daripada melekat semasa direbus.

Oleh itu, apabila anda membeli mi segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi makanan yang sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mi goreng dan Maggie juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun ber4khir dengan pankr3atitis sama ada sebagai b3ngkak atau jangktan pankr3as akibat dari penggunaan mi segera secara kerap.

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya.

APA ITU MSG???

MSG ialah M0no S0dium Glutamat3 sejenis bahan perasa yang mampu meran gsang sistem saraf rasa dan 0tak yang menyebabkan ketag ihan secara semula jadi.

AjiNoMoto, Vedan dan lain-lain adalah jenama. Bahan yang sama iaitu MSG Racvn Perasa yang ada dalam setiap makanan segera, sejuk beku atau di mana-mana gerai makanan terutamanya di kedai-kedai Masakan Thai-TomYam, 210% menggunakan MSG!

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa mvak tapi selepas beberapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah-olah rasa mvak tu tiada.

Kita mudah ter4ngsang dan seolah-olah kita tak perasan ketgihan yang alami. Begitu juga dengan masakan Thai. Kita boleh makan TomYam, sup ekor, pakprit dan sebagainya dengan selera sekali.

Jenis racvn @ bahan kimia yang mampu membvnuh kita perlahan-lahan yang ada dalam setiap makanan yang kita makan setiap hari.

1- Perasa
2- Pewarna
3- Penaik
4- Penstabil
5- Pemanis
6- Pengawet

Sila berkongsi maklumat ini dan membantu menyelamatkan ny4wa.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber:maskulin