Rita Rudaini sel4r pembatalan solat Jumaat di Perlis

Wab4k Covi1d19 telah pun diisytihar pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang bermaksud wab4k yang menyer4ng dalam skop lebih besar dan tidak terhad kepada sesuatu komuniti ataupun daerah semata-mata.

Oleh  kerana yang demikian,Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs),menyarankan orang ramai agar menggantikan solat Jumaat dengan solat Zohor di rumah masing-masing sebagai langkah berjaga-jaga.

Keputusan itu dibuat setelah mengambil tentang apa yang berlaku akibat wabak COVI1D19.

Susulan itu, pelakon kelahiran negeri Perlis,Rita Rudaini  memuat naik status di laman IG mempertikaikan apa yang dibuat untuk menggantikan solat Jumaat dengan solat Zohor.

Bagi Rita tidak perlu takut untuk ke masjid kerana masjid merupakan tempat yang selamat.

Mmmm…macam tak kena ja…takyah p jumaat, zohor kat umah?

mmmmm kalau macam tu opis takyah p, keja kt umah ja..sek takyah p, sek kt umah ja..gena? Jangan takut pi masjid…masjid kan tempat yang selamat….

lepas solat Jumaat ramai2 tu buat solat hajat plak…doa ramai2…solat jumaat kan lebih baik….Mmmm tah lahh mufti perlih lebih ‘arif’ kan…

#anakperlihpure

Pandangan terbuka Rita Rudaini ini mendapat pelbagai  reaksi dari pengikutnya.

Ada yang menyokong dan ada juga yang menjawab tujuan pengecualian solat Jumaat hari ini.

 

Saya nasihat adalah lebih baik jangan komen sesuatu isu jika kita xckup faham tentang fiqh dlm islam.. dan lah dengan mudah mempersend4kan orang lain sedangkn itu bukan bidang kita ..

Rasullulah pun bersabda, kalau ada tempat yg kamu tahu ada taun jgn pergi, kalau kamu di dlm tempatnya jgn kluar. Taun tu refer peny4kit berj4ngkit. Mungkin ada antara kita yg antibodynya kuat tidak terj4ngkit tetapi dia membawa virus berkenaan keluar dari tempatnya lalu terj4ngkit kepada org lain. Bersangka baik, kerana ini bukan masa utk kita pentingkan diri. Mufti lebih arif ttg isu ibadah. Muhasabah diri utk kepentingan umum. Mencegah lebih baik dari mengubati. InsyaAllah.

Kalau solat jumaat terlalu ramai org dan kira close contact sebab boleh jadi bersentuhan. Lagi tinggi risi1k0 j4ngkitan tu. Kita sendiri tak pasti kita free from v1irus ke tak. Kalau kat ofis kita tak rapat sgt dgn rakan sekerja. Masih boleh kawal jarak jauh tu. Langkah berjaga2 dan usaha itu perlu. Then barulah kita tawakal.

Keputusan di buat utk kebaikan semua. V1irus tak mengenal duit, miskin atau kaya, masjid atau church, tabligh etc. Bukan dikatakan tak perlu solat langsung. In addition, MOH just posted a b4n on congregation of more than 250pax.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber:slambermedia

Facebook Comments