Polis si4sat pembaca berita

P0lis Diraja Malaysia (PDRM) sudah membuka kertas sias-atan terhadap seorag pembaca berita sebuah stesen televisyen p0pular yang mengeluarkan kenyataan berb4ur f1tnah.

Jika s4bit kes4lahan,pembaca berita tersebut boleh dikenakan hukvman penja.ra sehingga dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali.

Menurut Timbalan Ketua P0lis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, tind4kan pembaca berita itu yang se0lah mempertika1kan tugas anggota p0lis, b0leh menimbulkan fitnah dan keb3ncian masyarakat terhadap pihak penguat kuasa, terutama pasukan PDRM.

“Ini kerana tindakan yang dilakukan PDRM itu berlandaskan pervntukan undang-undang yang sedia ada bagi tujuan mengekag p4ndemik COVID-19,” katanya.

Ia mengenai satu lap0ran berkenaan berhubung kejadian seorang peniaga burger di Kelantan dikenakan k0mpaun RM50,000 kerana didapati melaggar prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Acyl Sani menjelaskan anggota polis yang mengeluarkan k0mpaun hanya menjalankan tugasnya berdasarkan undag-undag.

Tindakan sedemikian sebenarnya akan menyebabkan keharmonian antara agensi penguat kuasa, terutama pasukan p0lis dan masyarakat terhak1s.

Sumber:BH