Selain dari susah untuk d4kwa pelaku, Dr Maryam jelaskan mengapa tidak boleh k0ngsi video/gambar Bella di laman s0sial

Baru-baru ini negara digem-parkan dengan berita tragis remaja Sindrom Down, Bella, 13 yang dipercayai did3ra di sebuah pusat kebajikan milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu kota.

Kisah ini mendapat perhatian hangat seluruh rakyat Malaysia hingga wujud tanda pagar #justiceforBella di media s0sial.

Malah sehingga kini, foto dan video yang menunjukkan keced-eraan Bella masih berlegar di laman s0sial sebagai tanda solidariti menuntut agar proses perbicaraan dilakukan secepat mungkin.

Bagaimanapun, tanpa rakyat sedari, perbuatan berk0gsi foto dan video Bella sebenarnya akan menyulitkan lagi proses pembelaan remaja mal4ng itu.

Menurut Dr Maryam Jamadi, Pediatric Occupational Therapist ada beberapa sebab mengapa gambar kanak-kanak dide-ra tidak boleh dimvatnaik di laman s0sial.

Maka beliau memohon agar gambar dan video Bella yang dipadam demi kebaikan remaja terbabit.

Ikuti perkongsiannya.

“#JusticeForBella

Saya harap semua yang pernah k0ngsikan gambar atau video Bella, boleh padam gambar/video tersebut demi kebaikan Bella.

Kenapa kita tidak boleh mvatnaik gambar kanak-kanak yang didera di media s0sial?

Menurut UNICEF , ada 5 sebab iaitu:

1. INTERNET TIDAK PERNAH LUPA

Selamanya gambar dide-ra itu wujud dimedia s0sial ia akan beri tra-uma kepada mang-sa setiap kali melihat gambar atau video tersebut.

2. LAGI TERSEBAR, LAGI SUSAH NAK CARI/D4KWA PELAKU

Bila ramai yang k0ngsikan gambar atau video, kualitinya akan semakin rendah membuatkan proses penge-caman jadi makin rum-it. Lagi mudah pelaku untuk semb-unyikan diri.

3. MEMBERI STIGMA KEPADA KANAK-KANAK

Kita dah boleh lihat saat ini, akan ada sahaja pihak yang “victim blaming” dan menangkan pelaku walaupun k-es masih dalam sia-satan p0lis. Lagi-lagi kes pende-raan se-ksual, akan ada nanti masyarakat yang memandang ser0ng atau memul-aukan magsa.

4. MELAN-GGAR HAK MARUAH KANAK-KANAK

“Article 16 of the Convention on the Rights of a Child provides that no child should be subjected to any int-erference with his/her privacy or att4cks to his/her h0nour and repu-tation.”

Walaupun kita niat nak membantu tetapi sebenarnya secara tak langsung tin-dakan kita boleh mendatangkan masa-lah atau mema-lukan man-gsa. Terutamanya bila gambar/video sentiasa dik0ngsi di media s0sial sehingga magsa dewasa.

5. MUNGKIN ITU BUKAN KEMAHUAN KANAK-KANAK

Walaupun ibu/bapa/penjaga man-gsa beri kebenaran untuk k0ngsikan tetapi kita tidak tahu sama ada itu yang man-gsa mahukan ataupun tidak sebab yang menghada-pinya adalah mereka.

Dikesempatan ini, saya juga ingin memohon maaf kerana terlepas pandang tentang hal ini. Kadang-kadang kita rasa dengan tin-dakan kita membantu tetapi sebenarnya kesan bvruk lebih banyak dari kesan baik.

Terima kasih kepada yang PM saya tentang hal ini, saya amat hargainya dan sudah padam gambar tersebut, akan lebih berhati-hati di masa akan datang. Saya harap semua yang pernah k0ngsikan gambar/video adik Bella boleh berbuat demikian demi kebaikan adik Bella.

Saya cuma fikir dan anggap Bella seperti adik sendiri, kalau contohnya isu ini berlaku kepada adik saya dan gambarnya disebar sana sini pasti akan beri tra-uma besar kepadanya sampai bila-bila.

Panjang lagi perjalanan hidup adik Bella, suatu masa nanti bila adik Bella dah besar dan sudah berdikari pasti akan datang perasaan ma-lu bila melihat gambar diri sendiri dalam keadaan “disy4ki” dide-ra. Sampai sudah orang akan label

“Inilah dia yang pernah kena de-ra dulu”.

Apatah lagi melihat gambar tubuh badan sendiri terde-dah untuk tatapan umum.

Saya harap sia-satan berjalan lancar, banyak sangat desas desus berlegar-legar di media s0sial sampai keliru mana maklumat betul dan s4lah. Disebabkan k3s ini mendapat perhatian orang ramai, saya harap ada berita s4hih yang dikeluarkan oleh pihak polis sendiri secepat mungkin.

Terima kasih, semoga bermanfaat.

Maryam Jamadi

Mengharapkan yang terbaik untuk adik Bella.”

 

 

 

 

Sumber : Maryam Jamadi via Utusan