Tidak pernah umum keluar Search,Din harap Amy lebih matang

Berhubung gabungan Amy bersama Nasir, Hillary dan Man Kidal yang kini dalam pembikinan album terbaharu, pemain gitar kumpulan Search, Noordin Mohd Taib mengak.ui berlapang dada dengan berita itu.

Menurutnya, dia dan adiknya Kid mendoakan yang terbaik serta menyer4hkan kepada peminat samada mahu menyok0ng siapa.

“Saya pun tak tahu nak cakap macamana kerana itu h4k mereka. Semua orang tahu abang Amy dah keluar Search.

“Perkara ini kena tanya dia sendiri. Biarlah dia buat kenyataan. Tapi saya r4lat kerana peminat sudah berpec4h. Pada saya, band berpec4h tak apa.

“Abang Amy yang paling berusia dalam kumpulan patutnya berfikiran lebih mat4ng. Perkara ini kalau ditangani dengan baik dari awal dan cara yang betul tiada masal.ah sebenarnya,” ulas Din yang ditemui pada program Grup Lelong Barang Muzik (GLBM) di Evo Mall, Bandar Baru Bangi baru-baru ini.

Menurut Din, dia dan Kid akan tetap menggunakan nama Search sampai bila-bila kerana mereka tidak pernah “keluar” dari kumpulan itu.

“Perkara ini berlaku tanpa perg3seran. Apabila ini berlaku saya pun tak boleh jawab. Kami bukan tak kenal sesama sendiri. Kata orang kalau ada mas.alah boleh bawa berbincag. Kita tengok sajalah. Saya tak boleh buat apa kerana saya masih Search,” katanya.

Din berkata, jika ditanya kepada semua peminat pun, mereka akan mengak.ui dia masih anggota Search sebenar.

“Industri kita bukan besar. Sebenarnya nama Search yang besar dan bukan anggotanya. Ini perebutan nama sebenarnya,” katanya.

Pada Mac tahun lalu, Amy mengum.umkan dia berundur daripada Search. Maka dari segi logiknya, Amy bukan lagi anggota Search.

Noordin dan Kid pula tidak pernah berkata mereka sudah meniggalkan Search.

Begitu juga dengan Nasir yang masih bersama Search, tetapi membuat keputusan ‘menyertai’ Amy selepas itu.

Gabungan Nasir dan Amy pula kemudiannya disertai Man Kidal dan Hillary.

Walaupun tidak memaklumkan nama kumpulan special projek itu, tetapi Nasir dan Amy dalam temu bual bersama media dan hantaran di media s0sial memberi bayangan mereka adalah Search.

Dalam masa sama, Noordin dan Kid seolah-olah sudah ‘dibuag’ daripada Search walaupun hakikatnya mereka masih lagi anggota Search! Peminat Search pun penig!

Berdasarkan tinjauan di media s0sial, ramai peminat dilihat menghent.am Amy dan Nasir serta lebih memihak kepada Noordin dan Kid.

Dalam masa sama, ramai juga bersetuju dengan tind.akan Amy dan Nasir bergabug kembali dengan Man Kidal dan Hillary kerana dua nama itu adalah nama besar dalam kalangan peminat Search.

Bagaimanapun, apa yang berlaku kini sedikit-sebanyak turut mer0sakkan reputasi nama Search itu sendiri.

Paling jelas ialah peminat Search sudah terbahagi kepada dua. Satu yang menyok0ng Noordin dan Kid, satu lagi menyok0ng Amy dan Nasir.

Bukan sahaja itu, malah Nasir, Amy dan waris keluarga pemain dram, Alla.hyarham Yazit Ahmad turut  mend4kwa pemilik syarikat Home of Champions, Mozylir Mokhtaruddin, Noordin dan Kid menggunakan nama Search untuk menga.ut keuntungan tanpa izin mereka.

Aduh, macam mana tu ye, siapa yang meniggalkan, siapa yang ditiggalkan..

Ish..pening…memang pening!

 

Sumber:HM