“Tiada hadis yang kata h4ram bagi wanita pakai emas untuk beribadah mahupun ketika umrah atau haji”- Ifa Raziah

Selebriti versatil Ifa Raziah sekali lagi menjadi perh4tian netizen apabila tin.dakannya memakai perhiasan emas ketika menunaikan ibadah umrah baru-baru ini dikec4m.

Melalui satu hantaran video dalam saluran YouTubenya, Ifa tampil mempert4hankan dirinya dan menganggap kec4man tersebut sebagai sesuatu yang tidak berasas.

Penyanyi itu berkata dia pel1k mengapa isu pemakaian perhiasan emas yang menjadi perdeb4tan netizen.

“Orang menga.ta saya pakai gelang emas di Mekah. Apa sal4hnya saya pakai emas sepanjang berada di sana?

“Ini rezeki Allah SWT yang beri dan saya tunjuk pada-Nya ‘inilah emas yang kau beri dan kurniakan kepada aku’. Perkara ini tak sepatutnya menjadi isu pun seb4b ramai saja orang Arab di sana yang memakai perhiasan emas,” katanya.

“Pel1k dengan mental dan pemikiran segelintir rakyat Malaysia, memang tak betul dan kurang waras.

“Setakat ini, saya tak pernah lagi jadi mangsa kecvrian atau penyeluk saku sepanjang beribadah di Mekah mahupun Madinah. Semuanya Allah jaga dan tidak pernah hil4ng walau satu sen.

“Namun, yang hil4ng ialah akal orang Malaysia selepas melihat saya memakai emas sepanjang berada di sana,” katanya dengan nada ger4m.

Tidak cukup dengan itu, bekas peserta program Gegar Vaganza musim pertama itu turut menjelaskan sudah merujuk dengan golongan agamawan mengenai hukum memakai emas ketika beribadah.

“Aku pakai beg Louis Vuitton, jam tangan jenama Rolex dan gelang emas. Semua itu Allah yang beri pada aku, kau ikut mazhab mana sampai tak boleh pakai semua itu.

“Saya juga telah mervjuk kepada ustaz tentang perkara ini dan tiada satu pun hadis yang mengatakan h4ram bagi wanita memakai emas untuk bersolat mahupun melakukan apa-apa ibadah yang berkaitan dengan umrah atau haji.

“Malah ibadah yang dilakukan juga tidak terb4tal hanya kerana memakai emas kerana yang paling penting ialah bersih, suci dan bukan datang dari sumber yang dir4gui,” tuturnya.

“Di sana, orang arab pakai emas lagi banyak, ada yang buat tali pinggang, tiada mas4lah pun.

“Saya pakai emas bukan nak riak tetapi nak tunjuk pada-Nya, ini Dia yang berikan. Cuma tak mampu nak bawa banyak sebab banyak prosedur nak dilakukan,” ujarnya lagi.

Terdahulu, perkongsian beberapa keping foto milik Ifa sepanjang tempoh menunaikan ibadah umrah Disember tahun lalu mengundang rasa kurang senang netizen apabila ada yang mendakwa dia berlebihan dalam memakai perhiasan emas.

Sumber:K0smo