Kemalangan maut 5 pelajar USAS- Pemandu treler meng4ku tidak bersalah

Pemandu treler yang terlibat dalam kemalangan tragis berhampiran Terowong Menora hingga menyebabkan kema-tian lima pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) Khamis lalu, menga-ku tidak bersalah di Mah-kamah Majistret Kuala Kangsar atas pertu-duhan memandu secara berb4haya.

Dalam kejadian awal pagi, 12 Mei lalu, lima pelajar USAS rentung setelah kereta jenis Honda City yang dinaiki mereka terlibat dalam kemala-ngan membabitkan dua treler membawa muatan mozek dan besi pagar.

Tertuduh, Mohammad Amirul Aznizam Razali, 28, membuat pengak-uan tersebut selepas kesemua lima pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Majistret Mohd Shazmeer Zamhari.

Dia ditvduh memandu treler jenis Volvo dengan cara berb4haya kepada orang awam sehingga menyebabkan kem4tian ke atas Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21; Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20; Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19; Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22 dan Iqbal Hasnun Halimi, 23.

Kesalahan itu did4kwa dilakukan di Kilometer 245.2, Lebuh Raya Utara – Selatan arah utara kira-kira pukul 1 pagi pada 12 Mei lalu.

Sabit kesalahan,dia boleh dij4tuhkan huku-man penjara sehingga 10 tahun dan den-da maksimum RM50,000 selain butiran kesal4han diendors pada lesen memandu jika sabit kesalahan.

Pend-akwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nur Asmaniza Mohammad menawarkan jaminan RM10,000 bagi setiap pertuduhan dengan syarat tambahan lesen memandu ditahan.

Peguam G Ravishankar yang mewakili tertuduh memohon mahkamah mengurangkan jaminan dengan alasan anak guamnya sudah memberikan kerjasama yang baik selain hil4ng sumber pendapatan serta perlu menyara isteri dan tiga anak berusia 14, 10 dan 2 tahun.

Selepas mendengar permohonan kedua-dua belah pihak, mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM4,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan lesen memandu tertuduh digantng sehingga k.es selesai.

Tertuduh membayar jaminan berkenaan dan sebutan semula kes ialah pada 30 Jun ini .

Sumber:SH