Fikry Ibrahim berk0rban ulang alik Kuala Lumpur-Kedah jaga ibu s4kit strok

Baru sahaja mula mengecapi bahang p0pulariti,  pelakon dan pengacara, Fikry Ibrahim terpaksa memperlahankan aktiviti seninya bagi memberi sepenuh perhatian menjaga ibu tersayang, Bibi Zaleha, 74 yang diser4ng peyakit ‘minor stroke’ sejak dua tahun lalu.

Tidak dapat menahan sebak sehingga menitiskan air mata apabila ditanya mengenai keadaan terkini ibunya, maklum Fikry, buat masa ini dia ulang alik dari Kuala Lumpur ke Jitra, Kedah.

“Memang sukar untuk saya terima tawaran tempoh masa komitmen yang panjang sebab saya sekarang tengah menjaga ibu saya.

“Sehingga ke hari ini, saya masih lagi berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Kedah untuk jaga mak saya yang sedang sakit “minor stroke’.

“Jadi sebab itu sekarang saya dah kurang main media s0sial dan lebih banyak bahagikan masa untuk diri sendiri dan keluarga. Bermaksud, saya lebih fokus kepada mak saya,” katanya.

Fikry atau nama sebenarnya Ahmad Fikry Ahmad Ibrahim menambah, situasi yang berlaku telah membuatkan dirinya sedar bahawa duit tidak boleh memberikan kebahagiaan.

Tambahan pula, ibunya kini turut berdepan dengan masa-lah hilang ingatan akibat daripada peyakit yang dialaminya itu.

“Sekarang saya percaya yang duit tidak boleh beri kebahagiaan dan jika satu hari nanti dia sudah tiada duit yang saya kerja tu sia-sia lah.

“Apabila dia s4kit, dia sering mengimbau balik ke memori zaman dia muda, jadi ingatan dia sudah tidak lagi seperti dahulu.

“Sewaktu pertama kali dia kena “minor stroke’, ada satu masa tu dia pernah lupa nama saya. Sepanjang saya hidup, mak saya tak pernah lupa nama saya.

“Oleh sebab itu, saya sebolehnya tak nak benda itu terjadi lagi dah. Selagi dia hidup, saya nak jaga dan tak nak menyesal suatu hari nanti.

“Isteri saya boleh ganti, kawan saya boleh cari, anak boleh buat baharu tapi ibu tetap satu-satunya,” luahnya lagi.

Keadaan ibu Fikry semasa sihat

Sebelum ini, Fikry pernh memaklumkan mengenai keadaan ibunya yang diserang penyakit ‘minor stroke’, sekitar Mac tahun lalu.

Ekoran situasi yang berlaku, pelakon berusia 28 tahun ini terpaksa menunda segala komitmen kerja di ibu kota bagi memberi sepenuh perhatian kepada ibunya.

Fikry berkongsi hal tersebut ketika ditemui sejurus Sidang Media Pencarian Dewi Remaja 2022 di Z Botanica by Nicsmann, One Utama.

Menerusi sidang media tersebut, Fikry sebagai hos tetap program berkenaan.

Pencarian Dewi Remaja 2022 bakal ditayangkan selama lapan episod bermula 16 Julai depan, pada setiap hari Sabtu jam 9 malam di saluran Astro RIA.

 

 

Sumber:MH