Doktor mengaku bersalah tampar pesakit umur tiga tahun kerana menc4rut

Gara-gara dalam keadaan tertekan kerana keluarganya baru pulih daripada jagkitan Covid-19,seorang doktor lelaki di Thailand meng4ku bersalah kerana menampar seorang kanak-kanak berumur tiga tahun dan enggan memberikan raw4tan kerana merasa terh-ina oleh pes4kit terbabit, lapor laman berita Thaiger semalam.

Susulan kejadian itu, keluarga kanak-kanak tersebut membuat laporan p0lis dengan ibunya, Sutharat, mende-dahkan insiden itu dalam akaun Facebook berjudul Let Me Know If You Want to Be Famous Return Part 3.

Menurut Sutharat, dia membawa anaknya ke sebuah h0spital di daerah Kam Paeng Saen dalam wilayah Nakhon Pathom kerana mengalami seragan asma.

Budak itu duduk di atas ribanya sambil bermain permainan ketika menanti rawatan di dalam bilik doktor berkenaan sebelum permainan itu terkena wajahnya.

“(mencarut) ia terkena mulut saya!” kata kanak-kanak tersebut.

Doktor berkenaan kemudian berpaling lalu men_ampar anaknya yang membuatkan kanak-kanak itu menangis.

Menurut Sutharat, ketika ditanya mengenai perbuatannya, doktor itu berkata bahawa dia melakukan perkara sama kepada anaknya.

Dia kemudian menyerahkan ubat nebulizer sebelum berlalu keluar dari bilik tersebut.

Sutharat menegaskan bahawa anaknya mengeluarkan kata-kata itu kerana barang permainannya terkena pada wajahnya, dan bukannya menca-rut kepada doktor tersebut.

Namun, dalam satu temu bual dengan media, doktor terbabit mend-akwa bahawa dia menampar kanak-kanak itu kerana dia berkata, “(mencarut) doktor Tu”. Doktor Tu merupakan nama samaran lelaki berkenaan.

Dia turut mengakui bahawa tindakannya itu adalah sp0ntan dan tidak bermaksud untuk menampar kanak-kanak tersebut.

Doktor itu juga mengaku akan berjumpa dengan keluarga kanak-kanak tersebut untuk meminta maaf.

Sumber:K0smo