Orang Ramai berpeluang melihat fenomena Pancuran meteor Perseid 12 Ogos ini

Fenomena pancuran meteor Perseid pada tahap kemuncaknya akan dapat dilihat di ruang angkasa negara pada sekitar 12.30 tengah malam Sabtu ini (12 Ogos), lapor Sinar Harian.

Rakyat Malaysia dijangka dapat melihat secara purata sekitar 60 hingga 100 meteor sejam, menurut satu kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa), dan boleh mencecah sehingga 150 meteor sejam bagi kawasan yang bebas daripada pencemaran cahaya semasa kemuncak fenomena.

“Cabaran pada 2017 adalah cahaya bulan yang terang kerana berada pada fasa bulan menghampiri purnama ketika kemuncak kemunculan meteor.

Dalam pada itu juga, bulan dijangka akan terbit lebih awal, iaitu pada 10.16 malam 11 Ogos. Ianya mungkin akan menyebabkan kadar kenampakan menjadi kurang. Jumlah meteor yang dapat dilihat juga bergantung kepada keadaan tempat dan cuaca”, menurut kenyataan itu.

Pancuran meteor Perseid berlaku apabila bumi melintasi laluan komet dan menyebabkan debu-debu komet terbakar ketika memasuki atmosfera, ianya berlaku pada setiap tahun pada 17 Julai hingga 24 Ogos.

Tiada sebarang program pencerapan dilakukan Angkasa namun orang ramai dipelawa berkongsi imej fenomena berkenaan di Facebook Angkasa.

Sumber: Sinar Harian

Facebook Comments