Nasihat Daripada Doktor Sempena Raya Korban Buat Pesakit Gout, Jangan Sampai Terlepas Pandang!

Seronok nak raya korban pun, bab makan tetap kena jaga. Tambah pula kalau anda ada penyakit gout! Sebelum sakit melarat, semaklah perkongsian tip daripada doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar ini. Moga anda boleh bersedia dan mengelak apa yang patut, jom baca!

Salam Aidiladha semua, dan selamat pulang ke kampung halaman.

Sedikit nasihat berkenaan sakit GOUT yang sinonim dengan hari raya korban. Sebagaimana yg kita tahu, raya korban ialah hari di mana kita akan makan lebih banyak dari biasa,lauk berasaskan daging seperti daging lembu, atau kambing.

Daging merah (kambing & lembu ) memang diketahui tinggi kandungan purine — yang akan menaikkan kadar uric acid dalam badan. Maka hati hati kalau ada gout, kurangkan makan daging korban, dan buat yg gemarkan bahagian eksotik lembu seperti hati, otak, lidah, mata, buahpinggang lembu… kalau anda ada gout, tolong jangan makan part yg exotic ini, sebab kat sini lah terkumpul banyak nya uric acid, dan juga kolestrol.

Ramai juga yg terlepas pandang bab dehydration.
Kekurangan air memang boleh trigger attack gout.
Banyak kan minum air kosong, elakkan terlalu banyak minum air manis.
Injury / stress pada sendi pun boleh trigger attack gout.

So kepada yg driving jauh balik Kelate Terengganu tu, take a rest lepas 1-2 jam driving. Minum air kosong dan regangkan kaki. Lenguh pada buku lali dan tapak kaki boleh trigger attack gout bagi yg pernah kena gout pada buku lali / sendi ibu jari kaki.

Selain makan ubat tahan sakit KALAU kena attack gout di kampung, bila dah start sakit tu, cepat cepat tinggikan kaki, jangan banyak gerakan pada sendi yg terlibat, boleh cuba tuam dengan ice pack, dan tengok aja lah ye sedara mara hirup sup daging dengan sabar

Sumber

Facebook Comments