Hidup Ini Terlalu Singkat Jika Hanya Dihabiskan Dengan Kesibukan Mengumpul Harta

Impian besar seorang wanita, hidup bukan cuma nak mengumpul harta tetapi cukuplah kiranya ada tempat dia nak berteduh walau rumah itu tak besar.

Namun rezeki masing-masing, ada orang dia dapat rumah besar dan bermewah bagai. Dan ada pasangan yang masih menyewa tetapi memilih untuk bercuti jauh-jauh janji hati bahagia.

Terpulang, tetapi perkongsian daripada Puan Nurulbadiah Lai ini mengupas dari sudut kelebihan orang yang beli rumah awal.

Mengumpul Harta Atau Beli Rumah Sebagai Pelaburan

Some people asked us… why beli rumah dekat kuantan bukan kat Terengganu? Nanti pencen nak balik terengganu juga kan. Alang-alang beli rumah, beli yang besar sikit atau ada kawasan yang luas.

Baik simpan duit then bila pencen balik kampung buat rumah besar-besar. And ada juga yang sokong beli rumah dan siap suggest beli lagi and lagi as a pelaburan.

I respect pendapat semua org, in fact setiap orang tak sama planning dia. If you wanna know about my stand, here it is..

1. My husband working here at kuantan. We have no idea berapa lama akan stay dekat kuantan. Maybe 10 years? Maybe more? Or maybe sampai pencen. So why not beli rumah kt sini dan enjoy every bit of it.

2. The fact beli dulu rumah siap-siap tapi tak payah duduk lagi sebab kerja dekat luar lagilah tak agree. Bagi nurul kita bekerja, cari duit, mesti kita nak enjoy titik peluh kita kan. Kenapa kita nak bayar untuk yang kita tak duduk lagi. Time berkerja adalah time kite enjoy kehidupan kita sebab masa muda hanya sekali kan.

Tak cukup duit? It’s okay menyewa. In fact menyewa for the whole life pon, if you really take it as positive, you will find happiness. Kami menyewa about 3 years dekat kuantan before, and for sure less commitment, kami enjoy every moments yang kami ada walaupun kami tak ada rumah sendiri. Rumah orang tak semestinya kita tak boleh decor simple-simple untuk tenangkan mata setelah penat bekerja.

3. Rumah besar bukan keutamaan bagi kami. Kecik tak apa asalkan duduk kat dalam tu rasa tenang dan bahagia. Pencen baru nak buat rumah besar-besar kadang-kadang fikir untuk apa, anak-anak dah besar. Last-last kita laki bini je duduk rumah besar tu.

4. Hari itu terpengaruh juga, alang-alang beli rumah better beli banglo sebiji-biji, atau rumah yang ada halaman luas. So husband plan nak combine loan dengan nurul. Tapi makin besar dan elok rumah tu, makin tinggi komitment. Bila komitment tinggi mesti banyak benda kena cut. So last sekali we decided beli rumah teres biasa end lot. Agak kecil tapi alhamdulilah, so far tak rasa terbeban lagi sebab within budget.

5. Beli aset banyak-banyak untuk pelaburan bagi Nurul depends pada kemampuan masing-masing. Macam nurul sendiri, cukuplah sebuah rumah. In shaa Allah masa hadapan, anak-anak Allah dah janjikan rezeki.

rumah besar

Banyak aset di masa muda, bermakna banyak komitment kena jaga. Banyak kudrat kena keluar, banyak benda kena cut. Terlalu berjimat sampaikan nak makan pun kena catu, pergi jalan-jalan pun tak boleh sebab nak bayar loan. Bukan style nurul.

Hidup ini terlalu singkat untuk dihabiskan mengumpul harta.

 

 

Sumber

Facebook Comments