Resepi Sosej Homemade Yang Sihat Dan Sedap

Siapa je tak suka makan sosej kan? Setiap kali dihidangkan mesti laju je habis dimakan! Tapi rasanya ramai sudah maklum sosej bukan lah makan yang sihat untuk dijadikan kudapan secara kerap!

Haa, jangan risau, sebab kami akan kongsikan resepi sosej homemade sihat dan lazat dari pengguna Faceboom Ros Syamila Amat Temin! Selamat mencuba!

Homemade sausage yg sihat dan sedap

Bahan- bahan

-Dada ayam (3 kpg besar yg telah dikisar) -Telur 1 biji&nbsp -carrot (optional)&nbsp -4 Sb tepung ubi/ tpg gandum -1 Sb serbuk lada putih -1 sk serbuk lada hitam – secubit garam

Kalau nak tambah cheese ke, daun sup ke terpulang, boleh jee..

Just follow all the step at the picture below.

1. Satukan kesemua bahan

 

2. Jangan terlalu lembik atau terlalu keras.. kalau lembik sngat, letak tepung sikit lagi.. (dia mmg akan melekat sikit kat tangan)

 

3. Lps tu bentuk kn spt sosej.. samada nk balut pakai plastik & ikat getah kiri kanan atau guna plastik aiskrim. Sy takde plastik aiskrim, so guna apa yg ada jee,lps tu, masuk kan dalam freezer 1-2 jam..

 

4. Lps tu, keluarkan dr freezer, then rebus.. tunggu air betul2 mendidih baru masuk kan sosej.. jgn lupa, bukak plastik td.. jgn rebus dgn plastik sbb tak elok dan boleh memudaratkan.. sbb tu kena chill dlm freezer smpai dia agak kental, baru boleh rebus. Bila dah timbul tu maknanya dh masak.. yeayyy..

 

5. Ini rupa setelah direbus.. toskan dan boleh jdkn frozen..

 

7. Taraaaaa.. ni dh siap goreng.. uollss nk goreng ke nk grill ke.. its up to you.. yg penting sedapppp!

Silakan share kalau berkenan.. innshaAllah resepi ni halal dunia akhirat.

Sosej ni Sesuai utk kakak kakak yg ramai anak suka mkn sosej atau nugget atau bebola.. tak elok kalau bg diorg setiap hari mkn sosej kat kedai tu kan.. tp kalau homemade.. innshaAllah boleh. sesuai jugak utk husb korg yg tgh diet & main gym tu..

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber:sinar

Facebook Comments