Mak-Mak Bukan Merungut, Cuma Nak Ayah Pun Sama ‘Turun Padang’ Didik Anak

Mendidik anak-anak merupakan tanggungjawab bersama mak dan ayah. Namun seringkali peranan mendidik dan menjaga anak-anak tersebut diserahkan bulat-bulat, sepenuhnya kepada kaum mak-mak. Luahan rasa hati yang dikongsikan oleh Puan Zulaika Harun, mungkin mewakili keluhan perasaan yang ramai mak-mak alami. Semoga perkongsian ini, membuka mata kaum ayah dan suami agar lebih menghargai isteri dan turut sama membantu dalam mendidik dan membesarkan anak-anak.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Awak yang nak berhentikan dia minum botol kan. Saya tak nak dengar apa-apa”

Wahai suami, kenapa lidah tu tajam sungguh bila bersuara. Tak terfikirkah terguris hati isteri?

Hanya kerana rengekkan anak, mengganggu tidur malam suami. Tugas yang menyusahkan dan melecehkan diserah bulat-bulat pada isteri.

Kenapa? Sebab isteri suri rumah? Apa-apa yang berkaitan rumah semua awak tak nak ambil tahu termasuk mendidik anak-anak? Kalau anak dihantar ke pengasuh pula, perihal anak-anak pengasuh pula yang kena settlekan.

Hellooo, buat anak nak, jaga anak tak nak!

Tugas jaga anak bukan sekadar belikan baju, belikan susu, belikan mainan, bayar pengasuh.

Bukan duit, duit, duit!

Duit tu baru satu.

Kalau duit tu dah bertimbun sangat, hal anak semua nak serah kat orang. Give up lah jadi bapa.Siapa cakap anak-anak ni nanti dia retilah bila dah besar.
Nanti sampai masa pandailah.

Plisss lah, anak kalau tak dididik, tak diajar. Tang mana nak pandai sendiri? Kalau susu badan, 2 tahun pun ibu-ibu nak stop dah. Sama je kalau susu botol.
Tak kan tiba-tiba anak awak tu pandai sendiri.Ini baru isu botol susu.

Belum ajar anak ke toilet. Nak tunggu anak pandai sendiri buka pampers, tiba-tiba ke toilet buang air. Siap pandai cuci sabun dan flush! Perghhh, Albert Eistein yang genius pun tak cenggitu.Tinggi sangat imaginasi awak wahai bapa-bapa.

Anak Perlu Diajar Satu Persatu

Anak perlu diajar, satu – satu. Ya, memang leceh. Memang menguji kesabaran. Buang botol susu anak tu, seminggu dua merengek. Lepastu dah tak minta dah. Boleh minum pakai cawan.

Ajar anak ke toilet. Buka pampers dia. Pakai seluar tanpa pampers. Seminggu dua. Pandailah ke toilet. Tak perlu pakai pampers lagi dah.

Dengar macam senang kan. Tapi prosesnya, para ibu lah yang merasa azab sorang-sorang kalau dah si ayah tak nak ambil tahu. Bersabar dengan rengekkan anak. Nangis kuat-kuat menjerit nak susu, nak susu. Tak boleh tidur tak ada botol kat mulut. Terbangun tengah malam minta susu, tak dapat nangis lagi.

Kalau toilet training, setiap 10 minit ibu tanya nak kencing tak? Nak berak tak?

Setiap 30 minit bawak anak ke toilet, suruh kencing. Kadang terlupa, habis basah rumah anak kencing. Kene bersihkan. Belum lagi part kita dah shhhh shhhh kat toilet sampai 20minit tak kencing-kencing. Keluar je toilet, sarung seluar. Basah pula dia kencing. Kene bersihkan lagi.

Penat. Ya, PENAT. LETIH. Menguji emosi dan fizikal. Tapi ibu-ibu ni sabar. Tak lama. Seminggu dua pandailah anak aku ni. Tapi ayah??

Dahlah tak menolong, dia DOWN kan lagi si ibu ni.

Nak bicara tentang tidur malam yang nyenyak? Dari pregnant ibu tak tidur nyenyak. Sakit-sakit dalam pantang pun tak tidur nyenyak. Anak dah dua tiga tahun pun masih tak dapat nak tidur nyenyak.

Belum part anak sakit. Anak demam. Boleh jadi satu malam dia tak tidur. Dan awak ayah-ayah pertikai tentang tidur awak?? sungguh tak adil!

Sama-Sama Laksanakan Tugas

Kami ibu-ibu bukan merungut. Tapi soal mendidik anak biarlah sama-sama kita laksanakan tugasnya. Bertolak ansur dan bertoleransi. Siang isteri dah berhempas pulas sendirian menjaga anak dan mengurus rumah. Ayah balik kerja paling-paling sejam dua je layan anak awak tu. Pukul 10 anak2 ngantuk nak tidur dah.

Pejam je lah mata tu, dan tutup mulut tu. Tolong je lah isteri awak. Bukan anak orang lain. Anak awak juga. Awak kerja esok. Isteri pun ada kerja esok. Duduk rumah dengan anak-anak bukan tak de kerja nak buat.

Sekali isteri tak nak peduli dah tentang rumah dan anak-anak. Jangan terkejut awak balik rumah, anak tak mandi, pampers penuh dan anak berak tak cuci. Rumah macam tongkang karam. Anak nangis lapar. Baru awak tahu kenapa dunia awak selalu indah.

Isteri tak minta pun awak amik cuti, ajar anak benti botol.
Isteri tak minta pun awak cuti, ajar anak pergi toilet.
Tak, mereka buat sendiri.

Awak hanya perlu sokong dan tolong sikiiit je.
Jadi, tutup mulut dan tolong tanpa persoal.
Fikirlah tentang mereka, kasihani mereka dan sayangi mereka.

Balik tu amik masa peluk dan ucaplah terima kasih pada isteri.
Pelukan awak tu powerfull wahai encik suami.

Ia boleh hilangkan rasa penat lelah isteri seharian.
Ia bole padam api kemarahan isteri.
Ia boleh hilangkan rajuk dan kecil hati isteri.

Iya. Peluk jerr.
Tak payah bagi bunga, bagi coklat. Bagai.
Tak payah sampai nak bawak naik helikopter pusing satu Malaysia.

Peluk sahaja. Dan say thank you.
Tak susah pun, isteri hepi. Anak hepi. Awak pun hepi.

#tolerate
#SalamKeluargaBahagia
Pliss share with love.

Sumber: Zulaika Harun

 

Sumber

Facebook Comments