Khasiat Daun Betik (Papaya Leaf) Yang Ramai Tidak Tahu.

Betik adalah buah-buahan tropika yang berasal dari tanah besar Amerika Selatan dan Mexico, buah betik dengan warna tersendiri yang oren terang segar dan lazat untuk dimakan. Papaya telah lama diketahui dan mengandungi pelbagai manfaat untuk kesihatan manusia. Buah-buahan dengan warna yang terang dan rasa yang tersendiri kewujudan agak banyak boleh dijumpai di Malaysia.

Daun betik memiliki rasa pahit. Malah, rasa pahit langsung akan menyerang lidah kita selepasa betik mengambilnya. Tetapi, di sebalik rasa pahit, betik mengandungi beberapa sebatian aktif yang mempunyai kesan yang baik untuk tubuh, seperti vitamin B1, A dan C.

Khasiat Daun Betik

Penjagaan Rambut

Daun betik juga boleh menguatkan batang rambut dan mencegah masalah seperti botak, rambut gugur dan kelemumur. Cara menggunakannya, betik lecek dan sapukan pada kulit kepala sehingga sama rata.

Mengawal Tekanan Darah

Untuk mengawal tekanan darah, anda boleh mengambil daun betik masak. Kita boleh mengambil 5 keping daun betik, direbus dalam setengah liter air. Kemudian, biarkan air menguap kepada kira-kira 3/4. Setelah sejuk, minum. Anda juga boleh menambah gula perang atau madu jika rasanya sangat pahit.

Ubat untuk demam denggi

Carica papaya adalah sangat baik untuk dimakan orang-orang yang mengalami demam denggi. Cara menggunakannya, campuran 5 daun betik, halia, meniran dan gula perang. Rebus semua sehingga masak, kemudian biarkan sejuk, selepas itu boleh kita minum.

Betulkan saluran penghadaman

Makan daun betik juga boleh membantu penghadaman. Ini boleh berlaku kerana  dalam daun betik terdapat sebatian Karpin. Sebatian karpain sahaja boleh membasmi organisme jahat yang mengganggu pencernaan.

Anti Haid Yang menyakitkan

Pada wanita, jika anda haid, cuba minum air masak daun betik. Dengan melakukan ini dengan kerap, maka tempoh anda tidak akan terlalu sakit. Caranya ambillah sehelai daun betik betik segar, lalu siapkan asam jawa dan garam secukup rasa. Rebus dengan segelas air hingga masak atau mendidih. selanjutnya tunggu hingga air rebusan menjadi sejuk, selepas itu anda boleh meminumnya.

Mencegah kanser

Para penyelidik mendapati bahawa sap putih dipanggil susu getah putih pada daun batang boleh dibangunkan sebagai ubat anti kanser. Oleh itu, sap itu dapat mencegah dan membunuh sel-sel kanser yang mengandungi acetogeninnya.

Daun Betik biasanya boleh dinikmati dalam pelbagai bentuk seperti daun  dibuat sayur-sayuran segar. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan khasiat yang  maksimum daripadanya, daun betik perlu biasanya diproses. Sama ada dalam pelbagai bentuk yang diproses seperti masakan, teh, dan atau ekstrak daun betik.

sumber: melayupost via DiariDunia.com

Facebook Comments