Realiti Sebenar Pemegang Ijazah Dulu Dan Sekarang Yang Ramai Tidak Tahu

Tahun 1980-an, sekiranya seseorang itu menjejakkan kaki ke menara gading, satu kampung akan kecoh. Tumbang lembu seekor untuk kenduri doa selamat. Selepas tamat pengajian pekerjaan terjamin. Tak perlu cari kerja, tetapi syarikat lah yang datang dan tawarkan kerja. Boleh terus jadi bos. Cerah masa hadapan.

Tahun 2000 zaman sedikit berubah. Lambakan IPT menyebabkan ramai orang sudahpun bergelar graduan. Namun masih penting untuk dapatkan degree kerana ia akan menentukan seseorang itu menjawat jawatan eksekutif atau bukan eksekutif.

Trend terus berubah. Melihat keadaan sekarang, graduan tidak lagi mendapat tiket untuk pekerjaan. Terutama apabila terdapat lambakan graduan, dan syarikat pula competitif dalam mengawal kos. Basic supply & demand, graduan yang banyak menjadikan ‘harga’ mereka rendah apabila demand semakin berkurang.

Tahun 80-an biasiswa diberikan dan pembiayaan segalanya ditanggung. Kini, graduan terpaksa menanggung RM60-80k hutang walaupun belum lagi bergelar graduan. Bajet untuk IPT juga semakin dikurangkan walaupun kos semakin meningkat.

Sedangkan kawan mereka yang bekerja sejak umur 18 tahun bebas dari pinjaman pendidikan. Gaji minimum RM1000 selepas 4-5 tahun sudah tentu ada peningkatan. Pengalaman bekerja juga boleh diambilkira dalam resume. Dah belajar selok-belok. Dengan beberapa Professional Certification, mereka sudah boleh demand gaji yang lebih tinggi.

Zaman sekarang ilmu sudah menjadi ‘open source’. Ilmu boleh didapati dihujung jari. Banyak kursus online ditawarkan dengan harga yang sangat murah.

Dan ledakan maklumat juga menjadikan pembelajaran 5 tahun lepas menjadi obsolete. Teringat saya pada final year project, saya menggunakan Java untuk membuat aplikasi Symbian OS – Operating System untuk Nokia. Tahun 2007, apabila iPhone diperkenalkan, Symbian hampir pupus dari muka bumi.

Majikan juga sangat memilih kriteria seperti soft-skills dan creativity, perkara yang kurang ditekankan dalam bidang akademik. Ditambah pula syarikat gergasi sekarang tidak lagi mengambil kira ‘college degree’ sebagai kriteria utama pemilihan. (Rujuk pada gambar). Just a matter of time untuk syarikat lain mengikut jejak langkah.

Kembali kepada persoalan. Perlu ke generasi akan datang mendapatkan segulung ijazah sebagai pengukur kejayaan? Mungkin bagi sesetengah bidang seperti perubatan dan kejuruteraan awam perlu atas faktor keselamatan dan nyawa. Tetapi bagi bidang yang lain, perlu kah kita me’labur’kan masa dan wang selama 4-5 tahun untuk segulung ijazah?

graduan, graduan mengganggur, graduan tiada kerja, graduan hutang ptptn, beza graduan universiti, graduan universitigraduan, graduan mengganggur, graduan tiada kerja, graduan hutang ptptn, beza graduan universiti, graduan universitigraduan, graduan mengganggur, graduan tiada kerja, graduan hutang ptptn, beza graduan universiti, graduan universiti

Jom, kita bahaskan dengan secara ilmiah.

kredit Johan Irwan

The post Realiti Sebenar Pemegang Ijazah Dulu Dan Sekarang Yang Ramai Tidak Tahu appeared first on Petua Ibu.

Facebook Comments