Inilah Puncanya Mengapa Islam Tidak Mengesyorkan Kencing Berdiri

Untuk kebanyakan lelaki, kencing berdiri seperti sudah menjadi kebiasaan. Bahkan di wc umum khusus lelaki, tempat yang disiapkan berbentuk tempat kencing berdiri. Salah satu sebab lelaki kencing berdiri iaitu menjadikan waktu membuka seluar serta dapat lebih cepat.

Rasul Mengajarkan Kencing Sambil Cangkung

Dalam ajaran Islam sendiri, Rasulullah mengajar umatnya untuk tidak kencing sambil berdiri. Sebabnya supaya najis dari air seni tak terkena tubuh. kerana dengan kencing sambil berdiri percikan kejatuhan air seni ke tanah akan lebih jauh sehingga akan memerciki badan bahkan boleh terkena pakaian seluar tanpa kita ketahui.

Untuk mencegah terkena najis ini maka kencing sambil cangkung ialah pilihan terbaik.

Selain itu umumnya orang yang  kencing berdiri ini lalu mereka mendirikan solat, waktu ruku ‘atu sujud terkadang terasa ada sesuatu yang keluar dari kemaluannya, itulah sisa air kencing yang tidak keluar waktu kencing berdiri, hingga mengakibatkan solatnya tak sah.

Kencing Berdiri Menyebabkan Penyakit
Tetapi saat ini setelah berkembangnya ilmu perubatan banyak ilmuwan yang mempelajari perihal pelbagai pencetus penyakit. salah satunya iaitu penyakit batu karang. 

Selain itu kencing berdiri juga menjadi salah satu punca penyakit lemah syahw at untuk sebahagian lelaki. 

Mengeras seperti batu karang. Tips masa di air:

Gunakan alas kaki
Menurut kajian di Amerika didalam bilik mandi air ada sejenis virus dengan type Americanus yang masuk melalui tapak kaki orang yang ada di air itu. Dengan proses masa yang panjang virus itu naik ke atas tubuh serta ke kepala merosakkan jaringan otak yang menyebabkna otak lemah tidak dapat lagi mengingat, blank semua memori otak hingga pikun.

Selipar sebaiknya diletakkan diluar air, jangan didalam air, kerana semakin kotor, lembab dan tidak mengenai sasaran kebesihan.

Buang Air sambil mencangkung
Buang air mencangkung (tidak berdiri bila tak terpaksa darurat). Supaya kotoran boleh keluar selesai hingga tak menjadi pencetus kencing batu ataupun lemah syahwat.

Janganlah merancang merencanakan sesuatu di air.
Nabi sangat melarang merancang atau membuat suatu gagasan. inspirasi. idea didalam air, kerana air iaitu ibu pejabatnya sayton seperti doa kita ketika akan masuk WC: Allahumma inni a’udzubika minal khubutsi wal khabaits, Yaa Allah, saya berlindung kepada-Mu dari godaan syaitan laki -laki ataupun wanita “.

Kerana dikhuatiri idea inspirasi idea yang didapati berasal dari bisikan syaitan yang kelihatannya baik tetapi setelah digerakkan ternyata banyak mudarat keburukannya.

Begitupun selepas keluar air, baca istighfar serta doa keluar air.

Dengan cara adab serta budaya juga sangatlah tak baik, masa sambil buang kotoran mencari inspirasi idea atau merancang sesuatu yang baik terlebih sesuatu itu menyangkut hajat hidup orang banyak.

Disunnahkan juga untuk menyegerakan keluar air jika hajat telah usai, bukan malah bernyanyi-nyanyi terlebih sambil baca buku atau akhbar.

Kencing adalah keperluan manusia sehari-hari. Tanpa kencing satu hari saja boleh menyebabkan kita di operasi dan tentu akan menggunakan wang yang tidak sedikit.

Pembahasan tentang bahaya kencing berdiri memanglah sudah banyak beredar di google, tetapi tidak apa kesempatan ini saya boleh cuba menuturkan bahaya kencing berdiri versi saya sendiri serta siapa tau anda dapat lebih memahami.

Kesempatan ini saya akan cuba menerangkan pada anda tentang apa-apa bahaya dari kencing sambil berdiri, perlu di ketahui bahawa bahaya yang boleh ditimbulkan dari kencing berdiri tidak hanya menyangkut kesihatan karenanya janganlah terkejut apabila sebahagian kesan yang akan saya terangkan di bawah juga beberapa tak berkaitan dengan kesihatan. Di bawah ini iaitu bahaya kesan kencing sambil berdiri: Solat tak sah

Masa kita kencing sambil berdiri sangat besar kemungkinan ada air kencing yang mengenai baju kita. Kita semua tau bahawa syarat supaya solat kita di terima iaitu harus dalam keadaan suci. Apabila baju kita dalam keadaan bernajis serta tak suci maka solat kita dapat disebutkan tak di terima oleh Allah alias tak sah.

Bila memang anda yakin bahawa tak ada yang mengenai baju semasa kencing, umumnya orang yang kencing dengan berdiri waktu ruku atau sujud merasa ada yang menitis dari kemaluannya serta inilah sisa air kencing yang dibuang dengan cara tidak bersih kerana arena kencing sambil berdiri hal ini boleh membatalkan solat (Allahhu’alam).

Mengakibatkan lemah syahwat untuk laki-laki
Kencing berdiri masih meninggalkan sisa air kencing di dalam pundi kencing. Fikirkan bila sisa air ini selalu ada di sana, mudahnya saja misalnya air itu ada di sana dalam 18 jam. Bila anda melihat air kencing di tandas yang telah ada selama 18 jam maka telah menyebabkan bau serta kerak, lalu fikirkan bila hal itu terjadi di dalam diri anda?

Kurang lega serta berpuas hati
Kencing berdiri masih menyisakan air di dalam pundi kencing. Mengakibatkan orang itu akan berasa kurang lega serta berpuas hati, biasanya sebentar lagi dia akan segera ke bilik lagi kembali.

Bila seharusnya dia kencing 3 kali selama 24 jam maka disebabkan kencing berdiri mengakibatkan kencing 4 kali selama 24 jam.

Mengakibatkan kencing batu
Nah ini yang ditakuti. Terbukti ternyata sisa-sisa dari air kencing yang ada di pundi kencing lama-kelamaan akan dilontarkan serta akhirnya mengakibatkan kencing batu. Kerananya budayakan hidup sihat ya kawan.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: nasihatustaz