‘Untunglah tak kerja sebab suami gaji besar’ – Tapi mereka tak tahu, realitinya…

Tidak perlulah menilai atau menyangka yang bukan-bukan terhadap golongan isteri yang tidak bekerja dan menjadi surirumah sepenuh masa.

Adakalanya, mereka mempunyai sebab untuk berbuat demikian dan yang pastinya tiada keperluan untuk mana-mana individu atau pihak cuba mempengaruhi surirumah kononnya perlu bekerja sebagai langkah persediaan awal sekiranya rumah tangga ditimpa masalah.

Namun mulut manusia amat sukar ditutup dan akan sentiasa berbicara mengenainya menyebabkan tanggapan negatif terhadap golongan suri rumah ini tidak pernah berakhir.


Gambar hiasan.

Berhentilah memandang atau menabur persepsi negatif terhadap mereka. Lain orang lai ncaranya, apa yang penting masing-masing sudah dewasa dan matang dalam merancang dan membuat keputusan.

ADA hamba Allah berkata,

“Untunglah awak tak bekerja sebab suami awak bergaji besar.”

Dalam hati saya menjawab,

“Awak tahu ke, belum 30hb duit yang tinggal hanya RM50 sahaja dalam akaun bank suami. Mana mungkin saya nak beritahu awak tentang perihal kewangan keluarga saya.”

Ada pulak hamba Allah yang berkata,

“Rugilah awak tak bekerja. Kawan-kawan segrad dengan awak, paling-paling busuk mereka dapat RM3,000+ sebulan.”

Dalam hati saya menjawab:

“Siapalah yang tidak mahu ada duit sendiri, berbanding kepada keluarga sendiri. Namun Allah telah memilih saya untuk menjaga anak-anak saya. Rezeki bukan hanya dengan wang ringgit.”

Ada hamba Allah berkata:

“Kita orang perempuan perlu ada duit sendiri. Kalau suami tinggalkan kita atau suami pergi terlebih dahulu, jadi siapa yang nak menanggung awak dan anak-anak?”

Dalam hati saya menjawab:

“Macamlah takdir saya awak yang menentukan.”

Ada hamba Allah berkata:

“Awak tak kerja, nanti mentua awak tak sayang awak.”
Dalam hati saya menjawab:

“Saya tidak perlu meraih kasih sayang manusia dengan wang ringgit.”
Ada hamba Allah berkata:

“Awak tak kerja nanti suami awak tak sayang dan tak hormat awak sebab awak tiada apa-apa untuk dibanggakan dan tidak mampu membantu dari segi kewangan.

Dalam hati saya menjawab:

“Kehormatan bukan sebab pangkat dan wang ringgit sayangku dan memang tanggungjawab seorang suami menyara isteri dan anak-anaknya.”

Sayangku bermulut bawang, jangan samakan orang lain dengan saya atau orang lain. Setiap insan yang dilahirkan ke dunia ini adalah berbeza-beza.

Ada isteri yang bekerja kerana tuntutan kewangan atau kerada dia suka bekerja. Hidup ini pilihan.

Mungkin ini zaman wanita yang bekerjaya sahaja dipandang tinggi. Saya percaya bukan semua manusia berpendapat seperti itu.

Jangan lupa bahawa ini juga adalah aturan Allah sayangku. Hati-hati bila berbicara kerana setiap perbuatan baik dan buruk kita akan dihisab di akhirat.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber:coretanmedia

Facebook Comments