Dr Sheikh Muszaphar Dicabar Suhaimi Saad Bersumpah Bahawa Bumi Itu Bulat Dan Ini Penjelasan Dr Zakir Naik Mengenai Isu Tersebut

Kenyataan Suhaimi Saad mengenai saiz matahari dan bulan yang didakwa hampir sama mendapat reaksi negatif netizen yang menyelar status dimuatnaik suami Ina Naim itu.

Terbaru, dia membuat cabaran kepada angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor mengenai dakwaan yang dibuat sebelum ini.

Cabar Dr Sheikh Muszaphar bersumpah

ss cabar angkasawan negara bersumpah.

WAllahi
Wabillahi
WatAllahi

“Bumi ini bulat sfera.
NASA bercakap benar.”

Kalau beliau berani buat,
ss akan stop kajian ni dan ss akan tolong dakwah kepada kelompok FE supaya insaf.
Tanpa bayaran😄


Suhaimi secara terbuka mencabar angkawasan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor untuk bersumpah dengan nama Allah mengatakan bumi itu sfera.

Dia juga berjanji untuk menghentikan kajiannya dan menolong untuk berdakwah kepada golongan ‘flat earth’ yang percaya bumi ini sebenarnya rata.

Dr Sheikh Muszaphar telah ke angkasa lepas dalam satu misi pada tahun 2007 lalu dalam Program Angkasawan Malaysia.

Yang tak tahu elok diam aja

Image may contain: 5 people, people smiling, sunglasses and close-up

Jika bumi ini sfera,

Tolong tunjukkan di mana langit dunia yang Allah sebutkan di dalam surah Al Mulk.

Dalam hadis sohih bab ibadah malam,
Nabi juga sebut bahawa
“Allah turun ke langit dunia..”

Bahkan ketika nabi dimi’rajkan,
Baginda juga ada menyebutkan tentang langit dunia.

Di mana ya?

Di utara,timur atau kutub selatan
kah?

Yang tak tahu,elok diam ajja😅

Suhaimi yang menggunakan Mosus di Facebook itu juga turut meminta bukti jika benar bumi ini sfera. Dia juga meminta netizen untuk menunjukkan kepadanya di mana langit dunia seperti disebutkan dalam surah al-Mulk.

Netizen komen minta pendapat kena block

Dalam pada itu seorang netizen telah meninggalkan komen pada salah satu status Suhaimi meminta penjelasan berdasarkan carta penerbangan dunia. Individu itu mempersoal bagaimana penerbangan ke Tokyo, Jepun ke San Francisco, Amerika Syarikat perlu melalui laluan ditunjukkan dan tidak merentas benua Afrika dan Eropah.

Ini respon Suhaimi

Sumber: Suhaimi Saad, Mazfahmi Marzuki Via Oh Bulan

 

Image may contain: night

PENAFIAN 2

Perlu ke nak cerita dan jelaskan semua perkara ,ss..?

Ya,perlu.😊
Memang kena buat macam ni.
Kalau tak,netizen ni tak faham.
Semuanya nak kena suap dan jawab.
Baru reti.
Sebab kat sekolah dulu diorang dah terbiasa macam tu.

Pakai baju merah je,geng Jamal.
Pakai baju Kuning,bersih.
Pakai serban je,’aliiim.
Baju warna warni,LGBT…
Pakai purdah,Arqam😁tak pun Syi’ah..
Pakai selekeh sikit,Rohingya..😅

Kan bongok tu!😂😂😂

Baca bagi faham.
ss bukan dari kelompok FE (flat earth)
Penaung dia pun ss tak kenal.😁

Tapi ss tak nafikan bahawa hasil bacaan dan kajian ss banyak yang sama dan selari dengan teori dan pandangan mereka.
Tapi bukan semua.

ss juga bukan dari kelompok atau penyokong Wahabi.
Tak pernah pun kenal siapa Muhammad Abdul Wahab atau Albani.
Tak pernah pun baca kitab mereka.
Tak pernah pun belajar di Mekah atau Madinah.

Apa apa yang sesuai dengan Al Quran dan Hadis,ss ambil dan cuba amalkan.

ss dengar dan ikuti ceramah Dr Maza dan Ustaz Rora,
Yang baik dan sesuai,ss terima dan sokong.
Tidak semuanya ss setuju.
Tapi ss tak pernah kecam,kutuk atau tuduh mereka gila,sesat atau melabel mereka sebagai Wahabi.

ss juga join dan bersahabat dengan ahli jamaah tabligh,pernah khuruj dan masih amalkan ziarah dan berjumpa dengan mereka.
Tapi ss tak tuduh mereka kolot atau buang dunia.
Mereka lebih kaya dan jauh lebih hebat faham dan amal sunnah berbanding ss.

ss juga dengar ceramah dan tausyiah daripada para habaib.
Tapi ss tak pernah tuduh mereka Syiah atau penyembah kubur.
Mereka itu lebih soleh dan jauh lebih ‘alim daripada ss.

ss juga dengar tazkirah dan ceramah daripada ustaz Don,Ustaz Kazim dan UAI.
Walaupun tak semua cara dan pandangan mereka ss setuju.tapi ss tak kecam atau label mereka dengan kata kata yang tak elok.
Mereka lebih baik dan banyak ilmu berbanding ss.

Orang berkhlak yang merasa kurang dan tidak tahu,
Dia tidak akan suka tuduh,kecam atau melabel orang lain.

Itu hanya perbuatan orang yang sombong.
Merasa diri telah benar,baik,’alim dan tahu semua perkara.

Padahal perbuatan dan cara mereka menulis sebenarnya jelas menunjukkan bahawa mereka memang bodoh dan tidak faham banyak perkara.

Seseorang yang telah bijak dan berakhlak,
maka kuranglah percakapan dan perselisihannya dengan orang lain.

Komen Netizen

Ema Siya Deen 💯% setuju…masing2 ade pendapat berbeza..lain org lain caranya..tak kesah lah ko fahaman flat Earth ke sphere Earth ke…asal nya bumi dicipta Tuhan…Tapi tak faham..org sekarang senang sgt nak nilai n hukum org munafik,, kafir dan macam2 lagi sedangkan diri sendiri tak sempurna…weiii..stop judging lah…ko berserban n nampak aliiim pun…jgn lah munafik tapi beragama…faham tak??lebih baik jahil tak tau agama dari ada agama tapi munafik…

Sumber: FB Suhaimi Saad

Video

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: ujyaalodainik

Facebook Comments