Anak Disleksia? Ketahui Jenis Jenis Disleksia Anak Anda

Menurut Persatuan Disleksia Antarabangsa, disleksia adalah satu keadaan yang menjejaskan sebanyak 15 peratus (%) hingga 20% daripada penduduk. Ia adalah ketidakupayaan pembelajaran yang melibatkan simptom yang berbeza.

Simptom disleksia adalah berbeza bergantung kepada umur. Sesetengah kanak-kanak mengalami lambat bercakap, kesukarab belajar perkataan baru dan masalah dengan permainan berirama. Simptom selalunya menjadi lebih jelas apabila kanak-kanak mula persekolahan.

Jenis-jenis disleksia
Pakar mempunyai idea yang berbeza tentang bagaimana isu disleksia perlu dipecahkan. Hasilnya, tiada senarai rasmi untuk jenis disleksia. Tetapi berikut adalah beberapa jenis “disleksia” yang mungkin anda dengar:

Phonological Dyslexia
Ini yang sering kali difikirkan oleh kebanyakan orang secara umum mengenai disleksia. Pelajar tidak boleh memecahkan bahasa bunyi individual (kesedaran fonemik) dan padankannya dengan simbol bertulis.

Ini menjadikannya sukar untuk mengeluarkan bunyi atau “decode” perkataan. Kebanyakan kanak-kanak dengan isu pembacaan mempunyai tahap disleksia fonologi. Ia juga kadang-kadang dirujuk sebagai disleksia disfonetik.

<

Surface Dyslexia
Ini menjadikannya kesukaran untuk mengingati keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Ia memerlukan pembacaan beberapa perkataan dengan melihatnya jika seseorang tidak boleh menyebutnya secara normal.

Kanak-kanak dengan disleksia mungkin mempunyai masalah tertentu dengan perkataan yang tidak berbunyi seperti mereka mengeja. Mereka juga mungkin mengambil masa yang lama untuk mengecam perkataan biasa dengan penglihatan.

Disleksia permukaan juga dikenali sebagai disleksia visual atau disleksia dyseidetik. Ia tidak biasa untuk kanak-kanak mempunyai kedua-dua permukaan dan disleksia fonologi.

Rapid Naming Deficit
Kanak-kanak dengan masalah ini tidak dapat dengan menamakan huruf dan nombor dengan cepat apabila mereka melihatnya. Mereka boleh menyebutnya, tetapi ia mengambil masa lebih lama untuk menamakan kebanyakkan daripadanya dalam satu baris. Pakar berfikir masalah ini mencerminkan masalah dengan kelajuan pemprosesan. Mereka juga fikir ia dikaitkan dengan kelajuan membaca.

Double Deficit Dyslexia
Pakar percaya bahawa masalah dengan kelajuan menamakan adalah berasingan daripada masalah kesedaran fonemik. Tetapi sesetengah kanak-kanak mempunyai kedua-duanya. “Defisit berganda” merujuk kepada kombinasi disleksia fonologi dan defisit penamaan pantas.

Kanak-kanak dengan defisit berganda ini mempunyai masalah mengasingkan bunyi. Mereka juga tidak dapat menamakan huruf dan angka dengan cepat apabila melihatnya. Ini biasanya menambahkan kepada bentuk disleksia yang lebih teruk dan sangat mencabar untuk memulihkannya.

Visual Dyslexia
Disleksia visual merujuk kepada pelbagai perkara, dan sering mencadangkan pengalaman visual luar biasa apabila melihat perkataan. Istilah ini kadang kala menggambarkan cabaran disleksia permukaan. Kanak-kanak tidak dapat mengenali keseluruhan perkataan dengan penglihatan. Sebabnya adalah otak mereka mendapat kesukaran untuk mengingati apa yang dilihatnya.

Tetapi sesetengah orang berfikir istilah itu bermaksud sesuatu yang lain. Mereka berfikir isu bacaan berkaitan dengan mata. Sesetengah mendakwa membaca boleh diperbaiki melalui latihan mata atau kanta. Walaubagaimana pun, Akademi Pediatrik Amerika tidak menyoking pendekatan itu kerana tiada bahan bukti yang mencukupi.

Sumber

>