Ingatkan s4kit perut biasa, rupanya ada kaitan dengan peyakit mental

Seorang pemuda, Mohd Fardzuar Bakri, 29,tidak menyangka sakit perut yang selalu dialaminya sejak sekolah membawa kepada penemuan yang dia sebenarnya mgalami gagguan mental.

Menurut Fardzuar, setelah empat kali melakukan uj1an endoscopy dan tidak menemui sebarang masa-lah berkaitan perut atau ususnya,d0ktor pakar bedah kemudian menyarankan agar dia berjumpa dengan pakar s4kit jiwa.

Fardzuar kemudian beraggapan dirinya terkena gagguan m1stik kerana rasa s4kit itu sering menyerag pada sebelah petang iaitu selepas waktu Asar.

Namun setelah berjumpa ustaz, dan ustaz mengatakan yang sak1tnya itu tiada sebarang kaitan dengan unsur m1stik,Fardzuar akhirnya akur dan mula mendapatkan rawa-tan pada tahun 2018 di h0spital Pakar KPJ Pasir Gudang Johor.

Setelah mendapatkan raw4tan, barulah difahami bahawa s4kit yang dialaminya mempunyai kaitan dengan pyakit anxiety disorder (kegelisahan) dan juga panic attack (serangan panik) kerana  dia mgalami sakit dada, jantung berdegup laju dan perasaan cem4s yang amat sangat.

Menurut d0ktor, rasa gelisah dan seragan panik yang dialami Fardzuar berpvnca daripada tra-uma yang mungkin pernah dialami sewaktu kecil.

Berkongsi cerita lagi, Fardzuar yang menceburi bidang tanaman nanas berkata dia akan diserag anxiety disorder apabila terlampau memikirkan masa-lah yang dihadapi, masa silam, kesil-apan lalu serta jika berdepan dengan sesuatu kenyataan yang sukar untuk diterimanya.

Sementara panic attack pula akan berlaku apabila dia  ga-gal mengawal perasaan gelisah sehingga mengakib4tkan degupan jantungnya menjadi laju dan sesak nafas.

Fardzuar berkata pesa-kit seperti dirinya hanya akan pergi ke tempat yang mereka sudah biasa dan dirasakan selamat, dan baginya tempat itu adalah h0spital.

“S4kit macam saya ni kena pergi tempat yang saya dah biasa sebab kalau apa-apa jadi saya tahu exit dekat mana, bunyi macam kelakar tapi itulah kenyataannya.

“Dulu seminggu sekali saya pergi h0spital sebab saya cuak, kalau boleh hari-hari nak pergi tapi kadang-kadang saya cuba tahan.

“Pernah sekali tu saya nak pergi juga h0spital tapi ayah tak nak hantar jadi saya naik Grab sampai pitam-pitam dalam kereta. Bila sampai saya duduk je tepi pintu h0spital, tak masuk pun, bila dah okay, saya balik rumah,” katanya.

Fardzuar amat bersyukur kerana keluarganya amat memahami dan mereka sentiasa membantu dia mela-wan penya-kit yang did4kwa disebabkan keturunan ini.

Kata Fardzuar makcik serta pakciknya juga mengalami mas-alah yang sama, malah keadaan mereka jauh lebih krit1kal berbanding dirinya.

“Saya memang takvt naik kapal terbang, kalau nak naik juga saya akan mintak seat depan atau sebelah sayap, kemudian sepanjang perjalanan kaki saya sejuk, saya tak selera makan, kepala berat je.

“Saya pernah dua kali lari keluar dari pawagam bila tengok cerita zombie dan cerita hantu, saya memang tak boleh tengok cerita ser4m.

“Bila naik bot saya akan fikir bot nak karam dan saya akan m4ti, tapi sekurang-kurangnya saya masih boleh beranikan diri, makcik saya langsung tak boleh naik kapal terbang. Lif pun dia tak berani, dia akan naik tangga atau guna eskalator,” katanya

Business saya merudum, saya tak ada duit, situasi saya masa tahun 2018 teruk sangat sampai saya buat keputusan untuk balik ke kampung berehat.

“Enam bulan saya tak jejak kaki keluar pintu, bila saya nak keluar jantung saya rasa macam nak meletvp. Saya pergi kenduri kahwin dah sampai dekat dewan tapi saya tak nak keluar kereta, saya minta bapa bungkuskan je,” katanya.

“Sekarang kalau saya kena sera-ng pun yang biasa-biasa je, saya dah pun berhenti makan ubat sejak tahun 2018.

“Tapi saya masih perlu berhati-hati sebab saya akan kena sera-ngan kalau saya terlebih workout, terlampau penat, tak makan atau makan makanan yang pedas melampau, tak cukup tidur, minum kopi, makan durian lagilah jangan sesekali cuba,” katanya.

Berkongsi pandangannya mengenai pemahaman masyarakat terhadap penyakit ini, Fardzuar berkata masih ramai yang tidak peka dan sensitif akan nasib pes4kit seperti dirinya.

“Saya pernah pergi klinik untuk dapatkan raw-atan, masa tu saya rasa macam terce-kik, d0ktor lelaki tu m4rah saya, dia cakap saya lemb1k dan suruh saya pulang.

“Dia cakap jangan macam ni buat malu lelaki, saya men4ngis masa tu kemudian saya paksa ayah hantar ke wad kece-masan, mereka masukkan air dan beri saya ub4t bius untuk berehat.

“Orang lain pun ada yang tak faham sedangkan rasa sak1t itu real!,” katanya.

Nasihatnya kepada mereka yang mempunyai mas-alah sama adalah segera mendapatkan raw4tan.

“Jangan risau, periksa kesih-atan diri dulu, kalau memang tak ada mas-alah lain, kita kena percaya yang kita sihat, jangan layan perasaan.

“Kalau rasa terse-ksa luahkan pada insan yang betul-betul kita percaya, jangan simpan dan jangan cuba nak merancang untuk esok hari sebab kebanyakannya bila saya plan kemudian tak jadi, saya akan kena seragan.

“Teruskan hidup macam biasa, buat aktiviti sihat salah satunya joging sebab ia baik untuk jantung,” katanya.

Katanya ubat-ubatan serta sesi kaunseling yang diberikan kepadanya sebelum ini benar-benar membantu dalam usaha mengaw4l peny4kit yang diwarisinya ini.

“Kesannya sangat baik sampaikan saya telefon d0ktor bila panik tu datang. Walaupun tak ada nombor telefon d0ktor, saya call h0spital paksa minta nombor personal d0ktor.

“D0ktor kemudian minta saya kembali aktif macam dulu sebab masa saya jumpa dia, fizikal saya kurus sangat, puc-at lesu macam orang dah tak ada semangat untuk hidup,” katanya.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: mstar