Laggar kontrak: Keputusan Mahkamah Tinggi terhadap Fazura kekal

Mahkamah Rayuan hari ini menges4hkan keputusan Mahkamah Tinggi men0lak saman oleh pemilik Maydan Trading terhadap selebriti Fazura atau nama sebenar Nur Fazura Shariffudin dan Universal Music Sdn Bhd atas dakw-aan melaggar kontrak.

Panel tiga hakim terdiri daripada Datuk Hanipah Farikullah, Datuk Azizah Nawawi dan Datuk See Mee Chun men0lak ray-uan Narhamdan Abd Malek dan mengarahkan beliau membayar kos RM10,000 kepada Nur Fazura.

Ketika dihubungi, peguam Fakhrul Azman Abu Hassan, mewakili Nur Fazura, menges4hkan keputusan mahkamah tersebut dan berkata mahkamah memut-uskan bahawa tiada pelaggaran kontrak oleh anak guamnya dan Universal Music.

Narhamdan merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 18 Jun tahun lalu yang men0lak samannya terhadap pelakon dan penyanyi itu serta Universal Music yang mengurus Nur Fazura.

Narhamdan, yang memiliki dan menjual produk kesi-hatan iaitu ‘candy’ yang boleh dikunyah dikenali sebagai ‘Q Tab’ untuk kesih-atan rambut, kulit dan kuku memfailkan sa-man pada 16 Dis 2017 dengan menamakan Nur Fazura, 38, dan Universal Music Sdn Bhd sebagai defendan pertama dan kedua.

Mengikut terma perjanjian, Nur Fazura sepatutnya memasarkan produk tersebut dalam tempoh enam bulan melalui media s0sial, khususnya Instagram milik pelakon itu namun Narhamdan menda-kwa isteri kepada Fattah Amin itu melaggar kontrak pada penghujung September 2017 apabila Nur Fazura melancar dan memasarkan produk kesih-atan dan kecantikan berasingan iaitu ‘TRUDOLLY ‘TruBeauty’ ketika k0ntraknya masih dengan Qtab.

Beliau menda-kwa pelancaran produk itu mewujudkan persaingan untuk produk ‘Q Tab’ manakala pemasaran produk itu telah diabaikan, menyebabkan beliau mengalami kerugian dari segi jualan.

Oleh itu, Narhamdan, antara lain, menuntut pembayaran balik RM156,000 daripada Nur Fazura dan Universal Music, ganti ru gi RM141,755.61 kerana pelaggaran kontrak, faedah dan kos.

 

 

Sumber:BH