“Saya nak luangkan masa sepenuhnya dengan anak-anak tanpa mereka tahu Abi mereka mungkin akan pergi pada bila-bila masa”- Datuk Azizulhasni

“D0ktor kata kalau saya seorang manusia biasa yang tidak aktif pun ris1ko dia dah tinggi, apatah lagi apabila rutin harian saya sentiasa berlatih di tahap intensiti tinggi dan berlumba di peringkat dunia termasuklah Olimpik Tokyo baru-baru ini.

Tidak ada mustahil jika Allah mengkehendakinya” itu ujar jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang saat mengetahui dirinya dis4hkan menghidap peyakit jantung Anom-alous Right Cor0nary Artery.

Menyifatkan keadaan kesi-hatan dirinya ibarat ‘b0m jangka’ ,Azizulhasni berk0ngsi pengalaman beliau buat pertama kali kepada orang ramai berkenaan peyakit jantung yang dihid4pinya itu melalui hantaran di Facebook nya baru-baru ini.

Cerita Azizulhasni yang terkenal dengan gelaran The Pocket Rocketman ini,simptom peyakitnya itu sudah lama dirasakan namun ia semakin kuat dan jelas ketika beliau membuat persia-pan ke Sukan Olimpik.

“Ketika itu saya ingat semua tu adalah dise-bab oleh pr0ses umur yang semakin meningkat.

“Semuanya bermula apabila saya kembali berlatih selepas tamat Sukan Olimpik. Selepas pulang dari satu sesi latihan tu, saya rasa sak-it dada yang teramat dan tidak pernah saya alami situasi seperti itu.

“Saya tahu kali ini bukan biasa-biasa kerana simptoms dia adalah lain daripada yang lain.

“Isteri saya keri-sauan dan memaksa untuk terus ke h0spital kerana tanda-tanda itu sedikit seperti ser4ngan jantung.

“Saya ni boleh pula memilih untuk pergi selepas dah selesai solat Isyak atas alasan nak selesaikan kewajiban dulu serta saya juga tahu mesti akan lama punya kena tahan nanti. Menga-muk member.

Saya berada di w4d kecem-asan hampir 5 jam, mereka melakukan pelbagai uj1an dan hasilnya tidak pun menunjukkan yang saya ada seragan jantung.

“Tidak ada peningkatan Troponin dalam dar-ah tetapi d0ktor di w4d kecem-asan telah menge-san sesuatu yang agak berlainan sedikit pada graf keputusan ECG saya”

“Dari sinilah d0ktor keluarga saya (family GP) iaitu Dr Ati memainkan peranan penting pada peringkat awal untuk merungkai apakah permasal-ahan yang sebenarnya,” katanya lagi.

Pertama kali mengetahui akan kondisi peyakitnya, d0ktor pakar jantung terkejuvt dan menyifatkan jaguh sukan itu seorang yang sangat-sangat bertuah.

“Keadaan saya ini ibarat b0m jangka yang boleh melet-up pada bila-bila masa. D0ktor juga bagi perumpaan yang melintas jalan raya, kemungkinannya untuk selamat adalah lebih tinggi dari situasi kondisi jantung saya ini.

“Yang mana faham, mereka fahamlah. Saya memang pasrah waktu tu. Saya boleh m4ti pada bila-bila masa, bayangkan kalau korang dapat berita macam tu. Doktor nasihatkan saya untuk berhenti berlatih dahulu buat seketika waktu sebelum membuat diagn0sis kedua untuk ‘double check’.

“Akan tetapi saya sedikit de-gil, masih teruskan latihan seperti biasa sebab memikirkan Sukan Komanwel tinggal berapa bulan je lagi.

“Waktu tu juga hemat saya, kalau saya akan m4ti ‘anytime’ pun, saya nak buat apa yang saya nak buat dulu. Saya nak teruskan aktiviti kegemaran saya iaitu berkayuh dan setiap hari saya luangkan masa sepenuh-penuhnya dengan isteri dan anak-anak seperti tiada hari esok.

Tanpa anak-anak tahu yang abi nya mungkin akan pergi pada bila-bila masa.

“Apa yang kita boleh belajar dari perkongsian saya hari ini? Terus melakukan ‘full screening’ jika anda mempunyai simptoms atau mas4lah berkaitan jantung kerana ianya adalah ‘life threa-tening situation’.

“Kalau anda dinasi-hatkan untuk berehat maka berehatlah dan janganlah memilih untuk memperjudikan ny4wa anda,” katanya.

 

 

 

Sumber:FacebOok Azizulhasni Awang