Pakai jam tangan kanan atau kiri? Ini penjelasan Mufti

Walaupun masih ramai memilih untuk menjadikan telefon bimbit untuk melihat masa namun penggunaan jam tangan masih relevan tambah-tambah lagi untuk menambah penampilan agar nampak professional.

Berikut ialah sebab terbaik mengapa anda perlu mula memakai jam tangan.

1)Hormat masa

Pemakaian jam tangan memudahkan anda untuk menjadi seorang yang lebih berdisplin dan menghormati masa. Bukan sahaja masa anda malah masa orang lain juga.

 

2)Perincian dan perhatian

Dua kualiti yang membuatkan anda diperhatikan; kehalusan dan ketelitian pada perincian yang terukir pada jam tangan.

3)Hijab kelemahan

Tidak, bukan bercakap soal tudung. Jam tangan menjadi daya tumpuan paling sedikit pada figura anda. Jadi, alihkan perhatian mata orang lain pada bahagian paling anda rasa insecure. Tonjolkan jam tangan yang cantik ukirannya.

 

4)Pelengkap gaya

Jam tangan melengkapkan penampilan anda setiap hari, di mana-mana jua. Disebabkan anda memakai jam tangan setiap hari, maka kuranglah perhatian dan masa untuk anda memilih aksesori apa yang akan digayakan.

 

5)Jaga adab

Jam tangan boleh menjaga adab? Ya…kerana setiap kali anda memilih untuk melihat masa pada telefon bimbit, anda boleh mengganggu suasana ketika dalam perbincangan, perbualan mahupun mesyuarat. Agak biadap untuk memegang telefon bimbit ketika anda sedang dalam perbincangan.

 

Hukum memakai jam tangan kiri

Melalui perkongsian daripada Dato’ Seri Dr. Hj. Zulkifli bin Mohamad Al Bakri, Mufli Wilayah Persekutuan mengenai pemakaian jam tangan di laman Instagramnya, boleh menjadi panduan untuk kita semua.

 

Daripada A’isyah R.A, beliau berkata:

“Adalah Nabi Muhammad S.A.W suka kepada mendahulukan bahagian kanan, dari sudut memakai selipar, menyikat rambut, semasa berwudhu’ dan juga dalam urusan baginda seluruhnya.” (Riwayat Al-Bukhari:168)

 

Tambahnya lagi, menurut para ulama Syafi’eyyah:

Pemakaian cincin di tangan kanan adalah lebih afdal dan utama.

Pemakaian jam tangan adalah lebih sesuai diqiyaskan kepada pemakaian cincin, kerana kedua-duanya di pakai di tangan.

Pemakaian jam tangan di tangan kiri tidak termasuk dalam tasyabbuh (menyerupai) perbuatan orang-orang kafir.

 

Diringkaskan lagi oleh Mufti:

 

Hukum memakai jam di tangan kiri adalah harus. Memakai jam di tangan kanan dengan tujuan mengikut sunnah Nabi Muhammad S.A.W adalah lebih afdal dan mendapat pahala, Insha Allah.”

 

Kredit info: Instagram Dr Zulkifli Al Bakri

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: nona