Kedai ala butik sediakan pakaian raya percuma di Seremban

Sebuah kedai ala butik di Taman Bukit Kepayang di sini dijadikan tempat untuk mereka yang kurag berkemampuan mendapatkan pakaian raya secara percuma menerusi pr0gram Muhibah Raya.

Ia merupakan inisiatif Exco Hal Ehw4l Wanita, Keluarga dan Kebaj1kan Negeri Sembilan, Nicole Tan bagi membantu golongan kurag berkemampuan t4npa mengira kaum dan agama, dalam masa sama memberi peluag kepada mana-mana pihak untuk menyumb4ng.

Nicole berkata, setiap hari pihaknya menerima sumb4ngan pakaian baharu dan terpakai untuk meng1si ruang dalam kedai tersebut.

“Semua barangan dalam kedai ini boleh diambil secara percuma. Tiada sebarag bay4ran atau yuran dikenakan. Semuanya percuma sempena menyambut Aidilfitri.

“Kita mahu jadikan kedai ini seperti ‘One Stop Free Shopping Centre’, membeli-belah tetapi tiada bayaran,” katanya.

Beliau berkata, buat masa ini hanya pakaian sahaja disediakan, sementara pelbagai barangan lain seperti kasut, pinggan mangkuk dan makanan akan menyusul selepas ini.

“Kita undag orang ramai terutama mereka yang kurag berkemampuan datang ke sini membeli-belah secara percuma,” katanya lagi.

Menurut Nicole program berkenaan akan berlangsug hingga 16 Mei ini, namun akan dilanjvtkan sekiranya sambutan menggal4kkan.

Beliau berkata, sejak dua hari kedai berkenaan dibuka, lebih 50 individu termasuk datang bersama keluarga datang meng4mbil pakaian disediakan.

“Kita rasa gembira apabila dapat menggembirakan orang lain. Mugkin ini nampak biasa bagi kita, tetapi jadi sesuatu yang istimewa buat mereka yang sangat memerlukan,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai juga dialu-alukan untuk menyumbag pakaian atau barangan bekalan makanan di kedai berkenaan.

 

 

 

 

 

 

Sumber:SH