Pagar elektrik ‘makan tuan’

Seorang penduduk kampung, Mohd Razali Harun tidak menyagka  bau bvsuk yang dihidu selama ini datang dari m4yat jirannya, seorang bapa tunggal yang m4ut dipercayai akibat terkena ren-jatan pagar elektrik.

Magsa, Mokhtar Mat Nor, 56,  sudah meniggal dunia sejak tiga hari lalu sebelum ditemui oleh Mohd Razali.

Pagar elektrik tersebut dipercayai dipasang oleh magsa untuk menghalag babi hutan memasuki kebunnya yang terletak di Kampung Star Baru, di sini hari ini.

Jelas Mohd. Razali lagi, dia mula cur1ga apabila terhidu bau busvk seperti perut ikan dari arah rumah magsa yang terletak kira-kira 50 meter dari rumahnya.

Dia kemudian mgambil keputusan untuk pergi ke rumah jirannya itu dan mendapati keadaan pintu rumah magsa terbuka.

“Saya memanggil nama ‘Tar’ berulang kali sebelum ternampak menjumpai magsa terbaring atas tanah dengan keadaan kakinya terbelit pagar elektrik.

“Saya terkejvt dan segera berlari memanggil jiran lain serta menghubungi p0lis,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di di sini hari ini.

Mohd. Razali berkata, sebelum ini dia sudah berasa tidak sedap hati kerana sudah tiga hari tidak bertemu Mokhtar di surau berhampiran rumahnya.

Difahamkan, walaupun mempunyai tiga anak, magsa tinggal berseorangan di rumah itu sejak berp1sah dengan isterinya beberapa tahun lalu.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Gua Musang, Superintendan Sik Choon Foo berkata, apabila tiba di lokasi, anggota p0lis mendapati magsa berada dalam keadaan mengiring dengan sebahagian pagar elektrik tersangkut pada kakinya.

“Peme-riksaan lanjut pada badan magsa tidak menemukan sebarang unsur jen4yah.

“M4yat magsa kemudian dibawa ke Jabatan F0rensik H0spital Gua Musang dan hasil bedah si4sat mendapati magsa m4ut akibat renj4tan elektrik,” katanya selain memberitahu, k3s diklasifikasikan sebagai m4ti mengejut.

 

 

 

Sumber:UM