Shima kedekut k0ngsi tips kurus bersebab

Selepas berjaya menurunkan berat badan daripada 85 kilogram (kg) kepada 48 kg penyanyi Shima atau nama sebenarnya Ku Nazhatul Shima Ku Kamarazzaman berkata dia menerima banyak permintaan peminatnya di media s0sial untuk berk0ngsi rah-sia kurus itu dengan mereka.

Bagaimanapun menurut Shima, dia dilabel kedekut apabila enggan berkogsi tips kurus dengan peminatnya.

Ulas Shima,”Peminat di Instagram ramai mendes4k, ingin tahu cara pemakanan yang saya amalkan untuk kurus seperti sekarang.

“Namun, saya tak boleh kogsi sewenang-wenangnya kerana mereka perlu jalani ujian dar-ah terlebih dahulu untuk tahu jenis peyakit yang ada.

“Saya pun ikut nasihat d0ktor dan bukan pandai-pandai sendiri untuk lakukan kaedah sembaragan bagi menurunkan berat badan,” katanya lagi.

Menurut Shima lagi, tahap kesih-atan setiap individu itu berb3za dan ada juga yang alah pada ubat-ubatan tertentu dan mempunyai mas-alah kesih-atan lain.

“Tak pasal-pasal nanti, saya pula dipersal-ahkan oleh mereka. Sejujurnya, saya pun bukan suka-suka nak diet tanpa persediaan teliti.

“Saya bersyukur kerana tiada peyakit dar-ah tinggi dan kencing manis. Cuma, saya hanya ada masa-lah kolesterol sedikit. Ketika berat saya 85kg dulu, memang agak ser4m dan menakvtkan.

“Malah, pemer-iksaan kolesterol pun tinggi. Beratnya badan ketika itu, sampai saya nak bangun dari tidur pun sus4h dan agak menyu-karkan,” katanya.

Bagaimanapun, Shima berjaya menurunkan berat badannya sebanyak 37kg dalam tempoh setahun selepas mengamalkan diet pemakanan sihat dan seimbang mengikut nasihat doktor.

“Saya pun ada mas-alah ‘slipped disc’ dan doktor sarankan supaya ubah gaya hidup. Saya ikut nasihat doktor dan kini alhamdulillah, berat badan saya sekitar 49kg hingga 51kg saja.

“Sebelum ini berat badan saya pernah kurang hingga 46kg, tapi kena naikkan sikit kerana saya rasa seperti dah tiggal tulang dan akan sa-kit apabila tidur.

“Saya bersyukur apabila doktor Aishah yang dikenali sejak tahun 1990-an, menasi-hatkan saya supaya diet. Tapi, sebelum itu saya perlu buat pemer-iksaan da-rah terlebih dulu untuk tengok kesesuaian dietnya,” katanya.

Menurutnya, selain berdepan mas-alah ‘slipped disc’, dia juga mempunyai masa-lah badan berat yang membimbagkan.

“Saya kena ‘slipped disc’ di bahagian tengkuk dan di dua bahagian tulang belakang. Doktor nak bedah, tapi saya tak nak kerana kosnya tinggi. Lagipun, kadar pulih pula hanya 50 peratus.

“Jika melakukan pembed-ahan di tengkuk, doktor kata saya dah tak boleh menyanyi sampai bila-bila dan tentulah saya t0lak.Saya tak nak ambil ris1ko hil4ng suara walaupun dah tak menyanyi lagi,” katanya.

 

 

 

Sumber:HM