Ali Puteh bergelar peniaga ayam demi penuhi tuntutan fardu kifayah

Selepas mencuba nasib dalam dunia seni, kini pelawak Ali Puteh, 34, mengorak langkah ke dunia perniagaan pula.

Menjadi pembekal ayam mentah bersama jenama Red Grocer Ali bagaimanapun menegaskan, usaha yang dilakukan bukanlah untuk membayar sejumlah wang yang telah diperintahkan oleh Mah-kamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap bekas balu abangnya, Siti Nor Hidayah.

Ali atau nama sebenarnya, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan berkata hal itu perlu diperjelas olehnya memandangkan dia sedar akan ada mulut-mulut negatif yang akan membuat cerita tidak benar mengenainya.

“Saya baru sahaja menjalin usahasama sebagai duta untuk jenama Red Grocer. Dalam masa yang sama turut menggalas tugas sebagai rakan kongsi. Saya tahu, akan ada yang cakap kini mula berniaga sebab nak bayar duit itu tetapi bila fikir-fikir semula, netizen memang akan sentiasa bercakap pun.

“Saya memilih untuk senyum sahaja berkata terima kasih. Saya nak fokus pada kerja dan perniagaan ini saja. Saya tak kerja untuk bayar duit itu, tidak ada kaitan. Fokus berniaga ini lebih kepada fardu kifayah,”katanya.

Ali berkata demikian semasa ditemui di majlis perasmian dan pelantikannya sebagai duta di kilang Red Grocer di sini, baru-baru ini.

Selain itu, berkongsi mengenai bidang baru yang diterokainya itu, kata Ali, ia juga bukan penamat kepada perjalanan kerjaya seninya.

“Saya ini berpegang kepada pendirian untuk terus maju ke depan dalam apa sahaja yang saya lakukan. Begitu juga bila sebut tentang industri. Berniaga bukan bermakna saya akan mematikan kerja-kerja seni saya,”katanya.

“Jika masih diberi peluang untuk bermain di gelanggang seni, saya akan bermain. Saya dengan Mamak pun tak pernah membubarkan kumpulan Puteh.

“Hal ini sudah dibincangkan awal-awal. Kalau membabitkan kerja-kerja untuk Kumpulan Puteh, kami akan bergerak sama. Kalau untuk kerjaya solo, masing-masing akan menghormati jalan masing-masing,”katanya.

Untuk info, pada 18 Februari 2022, ma-hkamah telah memerintahkan Ali untuk membayar kos sebanyak RM60,000 kepada kakak iparnya itu akibat mengeluarkan kata-kata aib di Instagramnya pada dua tahun lalu.

Ali pada masa yang sama turut memaklumkan akan terus membuat rayuan di Mahk-amah Tinggi berikutan terdapat beberapa fakta yang did4kwa tidak tepat.

Sumber:Utusan