Kerani m4ut tercekik daging ketika makan kuah singgang

Jika sudah ajal.

Seorang wanita, Wan Suria Wan Ishak, 32, tidak myangka kepulangan ke rumah ibubapanya pada hari ketiga Aidiladha akan berakhir pilu apabila meyaksikan sendiri adiknya, Wan Azlan, 28 meronta meminta pertolongan selepas tercekik makanan.

Wan Azlan meninggal dunia setelah mengalami sesak nafas dipercayai tercekik makanan ketika menikmati hidangan sup tulang di rumahnya di Kampung Alor Selising, Jertih, di sini, semalam.

Menurut Wan Suria, adiknya yang bekerja sebagai kerani kedai perkakasan baru pulang ke rumah dari tempat kerjanya kira-kira 5.15 petang.

Katanya, ketika kejadian dia kebetulan berada di rumah berkenaan bersama kedua orang tua mereka.

“Jika diikutkan sebelum ini dia tidak pernah makan singgang daging lembu, lauk kegemarannya adalah ayam dan dia juga tidak makan ikan kerana tr4uma pernah tercekik tulang ikan.

“Semasa mengemas dapur, dia makan daging singgang lalu tercekik daging, mungkin disebabkan lapar baru balik kerja dia terus menelan saja daging itu walaupun uratnya sedikit liat susah hancur,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Suria berkata, adiknya sempat meronta-ronta meminta tolong daripada ibu memaklumkan dia tercekik serta sukar untuk bernafas.

“Pada masa itu saya juga cuba membantu arwah tetapi tidak berjaya namun sempat meminta arwah mengucap sebelum dia tidak sedarkan diri.

“Arwah kemudian dibawa ke Unit Kecem-asan H0spital Besut sebelum dis4hkan meninggal dunia kira-kira 5.50 petang,” katanya.

Suria berkata, arwah adiknya amat rapat dengan ahli keluarga serta disenangi oleh semua kenalan kerana seorang yang peramah, suka tersenyum serta suka membantu sesiapa sahaja.

“Kehilangannya amat dirasai kerana pergi secara mengejut namun kami reda dengan pemergiannya pada hari raya ketiga Aidiladha.

“Mungkin naluri seorang ibu pada raya kedua Aidiladha secara tiba-tiba dia berkata jika Lan tiada pasti mereka sukar untuk melakukan aktiviti seharian kerana dia banyak membantu memudahkan urusan keluarga,” katanya.

Katanya, arwah selamat dikebumikan kira-kira 12 malam tadi di Tanah Perkuburan Kampung Padang Landak.

Sumber:HM