Guru tak masuk sesi PdPR ditemui kaku di atas sofa

Berbakti sehigga nafas terakhir.

Penantian 20 pelajar tingkatan lima sebuah sekolah untuk menjawab soalan Matematik secara dalam talian berakhir dengan kejvtan selepas guru lelaki yang sepatutnya bersama mereka pada sesi tersebut ditemui sudah tidak bernyawa di sebuah rumah di Taman Lendu Ilmu, hari ini.

Kesemua pelajar berkenaan dijadualkan menduduki peperiks4an pengg4l pada jam 10 pagi ini tetapi oleh kerana lama menunggu guru berkenaan untuk memvatnaik s0alan, menyebabkan mereka menghubugi guru lain.

Beberapa rakan guru cuba menghubugi telefon bimbit guru berusia 57 tahun itu tetapi tidak dijawab, sebelum beberapa orang guru ke kediamannya di sebuah kampung di Lendu, di sini.

Bagaimanapun, isterinya memaklumkan suaminya keluar rumah sejak petang semalam ke sebuah lagi rumah mereka di Taman Lendu Ilmu, berhampiran Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alor Gajah.

Sumber itu berkata, berikutan itu, kumpulan guru terbabit yang mengesy4ki sesuatu lalu bergegas ke rumah berkenaan pada 12.30 tengah hari dan mendapati kereta guru itu berada di garaj dan pintu pagar berkunci.

Mereka kemudian mem4njat pagar dan cuba memanggil Allahy4rham tetapi tiada jawapan lalu membuat keputusan  melap0rkan kepada pihak p0lis serta B0mba. 

Difahamkan, arwah sudah mengajar selama 15 tahun di sekolah berkenaan dan meniggalkan seorang isteri serta seorang anak lelaki dan perempuan.

Sementara itu isteri arwah memaklumkan, arwah suaminya memang sering menyelesaikan kerja berkaitan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) di rumah taman berkenaan.

Sementara itu,  pihak B0mba Alor Gajah menges4hkan menerima paggilan pada jam 12.40 tengah hari dan enam anggota telah dihantar ke rumah berkenaan.

“Anggota bomba terpaksa memec4hkan kunci jeriji sebelum menemukan seorang lelaki yang sudah meniggal dunia dalam keadaan duduk di atas sofa di ruang tamu,” katanya.

Pihak p0lis pula menunggu Pembantu Perub-atan H0spital Alor Gajah yang lengkap dengan peralatan perlindung4n diri (PPE) memeriksa ma-yat magsa sebelum membawanya ke h0spital berkenaan.

“Kami masih menunggu lap0ran bed4h sia-sat dan keputusan uj1an calit jenazah berkenaan dijangka diperoleh esok,” katanya.

Setakat ini kes itu diklasifikasikan sebagai m4ti mengejuvt (SDR) dan beliau meminta orang ramai tidak membuat spekvlasi pvnca kem4tian magsa.

 

 

 

 

 

Sumber:HM