Jadi ‘d0ktor’ sejak Januari, peyamaran ‘Dr Shah’ dided4h rakan sekolah

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatvh ke tanah jua.
Kisah seorang pemuda berusia 20 tahun yang menyamar sebagai dokt0r di Kuching benar-benar mengejvtkan!

Apa tidaknya pemuda terbabit telah melakukan jen-ayah tersebut sejak Januari 2021(hebat!) akhirnya berjaya diberk4s oleh p0lis pada 1 Julai yang lalu, jam 2 petang ketika sedang ‘bertugas’ di PPV Stadium Perpaduan, Kuching.

Tembel4ng ‘Dr. Shah’ pec4h apabila seorang rakan sekolah menengahnya turut bertugas sebagai sukarelawan di PPV tersebut mengenali beliau dan mend4kwa bahawa mereka adalah rakan sekelas ketika berada di Tingkatan 2 SMK Demak Baru pada tahun 2016.

Berikutan aktiviti nya yang ber1siko lagi memb4hayakan ny4wa orang ramai, Jabatan Kesih-atan Sarawak kini sedang menyi4sat adakah terdapat kemungkinan pemuda yang meny4mar sebagai dokt0r ini pernah memberi sunt1kan vaksin kepada orang ramai di PPV Stadium Perpaduan, Kuching.

Penasihat SDMC, Dr. Sim Kui Hian turut meminta agar sias-atan penuh dibuat ke atas perkara ini kerana mana-mana d0ktor atau jururawat yang ditugaskan ke PPV perlu mengikuti Prosedur Oper4si Standard (SOP).

“Kesemua d0ktor dan jururawat yang ditugaskan di PPV wajib memiliki lesen untuk melakukan sunt1kan dan tidak semua d0ktor dan jururawat mempunyai lesen tersebut,”

Ketika ditanya pihak p0lis, pemuda yang meny4mar sebagai doktor ini meng4ku berminat untuk menjadi dokt0r dan telah mempelajari ilmu perub-atan secara talian.

Dokt0r palsu ini telah memperkenalkan dirinya sebagai Dr. Shah Hairil, siswazah perub-atan yang ditempatkan di Unit Neurologi, H0spital Umum Kuching.

Semasa melap0r tugas di PPV, beliau memberitahu bahawa beliau diletakkan di bawah penga-wasan seorang d0ktor yang bernama Dr. Lau.

‘Dr Shah’ mengunjungi PPV k0nonnya untuk melihat k3s tr4uma terutamanya melibatkan kejadian burvk selepas imunisasi.

Disebabkan lak0nannya yang begitu meyakinkan sebagai seorang d0ktor, svspek telah dibenarkan untuk bertugas sebagai sukarelawan di PPV tersebut dari 16 Jun sehingga 1 Julai 2021.

Pada 19 Jun, svspek did4kwa
mengendalikan kaunter pendaftaran PPV tanpa kelulusan dari kakitangan PPV.

Kera-guan juga timbul dalam kalangan d0ktor yang bertugas di PPV pada 22 Jun yang lalu ketika berbual dengan svspek yang mengatakan usianya yang baru sahaja mencecah 21 tahun.

Staf kesih-atan yang mengetahui penyam4ran tersebut segera melap0rkannya kepada pengurusan HUS dan kemudiannya kepada pihak p0lis.

Nasib svspek hanya akan diketahui pada 17 Ogos ini apabila Mahk4mah memer1ntahkan svspek untuk ditahan lanjut sementara menunggu lap0ran s0sialnya.

Setakat ini, tiada pengakvan direk0dkan memandangkan svspek berusia di bawah 21 tahun dan kini sedang menunggu lap0ran akhlak dikeluarkan.

 

 

 

Sumber:iloveBorneo