Dramatis Aripah Damanhuri meniggal dunia. Punca sebenar kem4tian dided4hkan

LEBIH sebulan diraw-at di H0spital Kuala Lumpur ,dramatis Aripah Damanhuri, 73, dis4hkan meniggal dunia pada pukul 8.15 pagi, Selasa.

Khabar sedih itu disampaikan oleh anak bongsu kepada pelakon itu iaitu Fais Nurpais Ismail menerusi laman Faceb0ok miliknya.

Selain memohon agar sedekahkan doa untuk Allahyarham ibunya, Fais juga meminta mana-mana pihak menghubunginya sekiranya arwah mempunyai hutang yang belum selesai.

Mak akhirnya pergi juga. Bagi sesiapa yang mengenali mak Aripah Damanhuri, dukacita dimaklumkan mak baru saja meniggal dunia pukul 8.15 pagi tadi di wad 23 HKL.

Pohon sedekahkan doa kepada mak ya. Kalau mak ada apa-apa hutang yang belum langsai, hubungilah saya, Insya-Allah,” tulis.

Pada 23 April lalu, Aripah Damanhuri, 73, dimasukkan ke HKL kerana paras oksigen yang menurun dan kemudian terpaksa ditidurkan selepas disy-aki mendapat jagkitan kuman dalam paru-paru.

Anaknya, Fais Nurpais memaklumkan Aripah diberikan bantuan pernafasan selain semua jenis ubat penguat jantung sudah dihentikan.

Malah, organ-organ pelakon itu juga semakin sem-buh daripada jagkitan kuman.

Pada 10 Mei lalu, adik kepada Allahyarham Aripah iaitu pelakon Normah Damanhuri berkata kakaknya ketika itu menunjukkan perkembangan positif.

Pelakon berusia 68, memberitahu, biarpun belum sedar sepenuhnya, namun kakaknya itu memberi respons setiap kali dipanggil.

Allahyarham mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 1980 an dan kekal aktif dalam televisyen dan filem.

Antara filem lakonannya iaitu Senario XX (2005) dan 8 Jam (2012) manakala drama berjudul Airmata Maria, Gerak Khas musim 11 dan Antara Maghrib dan Isyak.

 

 

 

Sumber:mst4r