Penampilan terbaru UKE atas nasihat d0ktor

Semalam tular sekeping gambar penampilan terbaru pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih terkenal sebagai Ustaz Kazim dengan mengenakan pakaian bertopi dan menutup hampir seluruh wajahnya pada sesi ceramah siaran langsung di Faceb0ok sejak malam tadi menimbulkan pers0alan ramai.

Menurut figura yang disenangi ramai ini, ketika ini beliau sedang menjalani rawa-tan dan dinasihatkan pihak d0ktor untuk tidak mended4hkan secara terus mana-mana anggota tubuhnya kepada cahaya matahari.

“Saya kena pakai macam-macam krim pada seluruh tubuh saya. Jadi mulai mulai malam ini (Isnin) saya harap semua tak terkejut saya pakai macam ini.

“Ia untuk saya menjaga muka dan seluruh tubuh saya buat sementara waktu (berpakaian seperti ini), saya kena jaga betul-betul supaya wajah saya kembali pulih seperti dahulu.

“Kalau perhati betul-betul, wajah saya dalam siaran langsung nampak perbezaan yang ketara antara sekarang dengan beberapa bulan lepas.

“Jadi, dengan izin Allah, saya sedang sedaya upaya mahu kulit saya kembali elok dan tubuh kembali sih-at. Ini yang rawa-tan sedang saya jalani sekarang ini,” dedahnya menerusi salah satu sesi siaran langsung di Facebook beliau.

Ustaz Kazim juga memberitahu, beliau telah membeli tiga topi yang sama supaya dapat dipakai pada sesi ceramah rutin beliau yang berlangsung di laman Facebook.

Dalam pada itu, Ustaz Kazim enggan mengulas lanjut peyakit yang dialaminya itu ketika ditanya oleh pelayar Facebook.
“Keadaan kesi-hatan sekarang saya sekarang ini saya tak boleh jawab di media, saya kena diam sahaja. Kalau orang tanya, saya jawab Alhamdulillah sahaja.
“Tetapi, kalau tengok pada rupa (wajah) saya (ketika ini) memang mena-kutkan. Sebab itu saya pakai topi macam ini,” katanya lagi.
Dalam masa sama, Ustaz Kazim sekali lagi turut meminta orang ramai tidak terlalu ‘terkejut’ dengan penampilannya itu selain memohon agar mendoakan kesih-atannya semakin baik selepas ini.

Sebelum ini, penceramah popular itu berk0ngsi secara terbuka pender-itaan peyakit misteri yang dialaminya sejak lebih lapan bulan lalu sehingga menyebabkan lu.ka di seluruh badan termasuk muka.

Menurutnya, keadaan itu bukan sahaja menyebabkan rasa s4kit, gatal dan pedih, malah membuatkan beliau gelisah hingga tidak boleh tidur seharian sejak beberapa bulan lalu.

Pada Mei lalu, ketika diwawancara dalam sesi bual bicara MeleTOP terbitan Astro, Ustaz Kazim mende-dahkan beliau terpaksa memakai solekan tebal demi menutup mas4lah kulit wajahnya yang lebam dan akan berdar4h secara tiba-tiba.

Sumber:AWANI