Separuh jururawat terpaksa dikuarantin, Hospital Queen Elizabeth 11 lumpvh!

Seperti yang dilaporkan melalui portal Sabah info,Frontliners di Wad ICU, Hospital Queen Elizabeth II kini hampir lvmpuh berikutan terdapat kakitangannya dijangkiti C0VID-19.

Difahamkan seramai 40 daripada 66 jururawat di wad tersebut terpaksa dikuarantin!

Jururawat yang terlibat terpaksa dikvarantin setelah sekurang-kurangnya seorang kakitangan disahkan p0sitif C0vid-19.

Sumber rapat hospital terbabit juga memberitahu Malaysiakini bahawa kakitangan perubatan tersebut dijagkiti dari luar hospital sebelum mereka kembali bekerja.

Ini menyebabkan wad ICU menjadi tegang di saat pesakit C0vid-19 yang kr1tikal mulai meningkat, yang mana rawatan ICU merupakan jalan terakhir antara hidup dan m4ti.

Walaupun Hospital Queen Elizabeth II bukanlah hospital yang khas merawat C0vid-19 tetapi semua pes4akit ICU yang bukan pesakit C0vid-19 dari Hospital Queen Elizabeth I, ditempatkan di situ.

Ini untuk membolehkan wad ICU di Hospital Queen Elizabeth I dikhaskan untuk pesakit C0vid-19.

Bagaimanapun, berikutan wad ICU H0spital Queen Elizabeth II kini telah lvmpuh, ini memberi kesan kepada kemampuan Hospital Queen Elizabeth I untuk memastikan katil mencukui bagi pes4kit C0vid-19.

Menteri Kesihatan, Adham Baba, ketika dihubungi mengesahkan bahawa sekurang-kurangnya seorang jururawat di wad ICU terbabit dijagkiti C0vid-19 pada 8 Okt.

“Segala langkah penceg4ahan dan raw4tan sudah dilakukan. Perincian berkenaan kedudukan ICU di Hospital Queen Elizabeth II adalah dibawah tindakan Jabatan Kesihatan Sabah,” katanya.

Adham juga berjanji bahawa usaha sedang dilakukan untuk memperkuatkan pasukan perubatan yang mengalami t3kanan di wad ICU.

“(Kakitangan perubatan) telah digerakkan,” tambahnya.

Dengan hanya 26 jururawat yang tinggal, hospital tersebut terpaksa memindahkan sekurang-kurangnya dua pes4akit keluar dari wad ICU.

Difahamkan beberapa jururawat yang sedang menjalani tempoh kuarantin itu kini mempunyai gejala yang melibatkan saluran pernafasan, namun ia tidak dapat disahkan samada mereka telah dijangkiti C0vid 19 melalui rakan sekerja mereka.

Uj1an saringan juga telah dilakukan kepada mereka dan juga pes4akit di w4d yang telah mereka r4wat.

Langkah-langkah keselamatan juga sedang dilakukan untuk meng4wal kontak barisan hadapan di wad ICU dengan kakitangan perubatan lain di h0spital.

Sehingga semalam, seramai 68 pesakit positif C0vid-19 telah dimasukkan ke ICU.

Seramai 25 pesakit ini memerlukan alat bantuan pernafasan.

Hospital kerajaan di Sabah mempunyai 72 katil ICU.

Usaha sedang dilakukan untuk meningkatkan kapasiti katil di semua h0spital di Sabah untuk mengatasi peningkatan k3s Covid-19.

Sehingga semalam, seramai 2,105 daripada 3,864 pesa4kit yang menjalani raw4tan Covid-19 adalah dari Sabah.

Sumber: Malaysiakini via Sabah info