Seeloknya elakkan jemur pakaian dalam rumah,ini sebabnya

Sekarang dah musim tengkujuh.  Senang kata hari-hari hujan. Jemur baju ikut nasib. Kadang kering kadang tak. 

Alternatif yang ada, samada bawa ke dobi untuk keringkan, ataupun sidai dalam rumah. Keringkan bawah kipas. 

Tapi sebenarnya dalam tak sedar, jemur kain baju untuk keringkan dalam rumah ni, banyak kesannya untuk kesihatan. 

Cuba lihat beberapa alasan yang menyatakan kenapa jemur kain di dalam rumah tidak elok dari segi kesihatan.

5 Keburvkan Menjemur Kain Dalam Rumah

1. Boleh Jadi K4nser

Untuk yang suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama k4nser. Berba-haya jika anda selalu sedvt udara tersebut.

2. Beracvn

Kain yang dibasuh akan bertukar bau jadi busvk dan kep4m jika lambat disidai walau pun pakaian tersebut sudah direndam pelembut. Ha, itulah racvn. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan bur-uk kepada kesih-atan kepada anda tanpa disedari.

3. Punca alahn

Udara yang terper-angkap di dalam rumah boleh menjadi bakt3ria. Kalau ada masa-lah kulit,mintak tolong elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami ala-han(ruam) dan masa-lah gagguan pernafasan.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelem-bapan ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alrgi.

5.Melemahkan sistem ketahanan tubuh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi jangan p3lik kalau anak kita senag dapat  selsema, dem4m atau mungkin diserang pelbagai peyakit lain.

Dah tahu kan? Kini semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah dide-dahkan dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna pakaian.

 

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: Pes0naPengantin