Elak lakukan 7 perkara ini selepas makan demi kesih4tan

Biasanya apa yang kita buat selepas kita makan?

Selalunya yang merokok, akan merokok dulu sebaik sahaja lepas makan.

Manakala yang tak merokok pula, samada baring atau mandi, takpun berjalan-jalan atau duduk sahaja ml tgk tv.

Ada pula yang makan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

Jom kita sem4k samada habit kita lepas makan termasuk dalam kategori bah4ya atau tidak.#

1: Jangan merokok. Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok  selepas makan adalah setanding dengan merokok 10 batang rokok (kemugkinan mendapat k4nser adalah lebih tinggi).

2: Jangan makan buah-buahan serta-merta. Apabila anda makan buah-buahan anda dengan selepas makan, buah-buahan akan terperagkap di dalam perut bersama-sama dengan kandugan makanan dan tidak boleh sampai ke usus.

Buah tersebut akan r0sak dan merosakkan makanan yang ada di dalam perut.

Waktu terbaik kalau nak makan buah adalah 1 jam selepas makan ataupun makan buah sebelum makan.

Sebaik-baik makan buah adalah pada waktu pagi dengan perut kosong sbb waktu pagi adalah waktu yang paling baik badan boleh menyera4p nutrient dalam buah membantu untuk mendapatkan tenaga yang cukup untuk memulakan hari.

3: Jangan minum teh – Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan akan menjadi ker4s dengan itu sukar untuk dihadam. Adalah lebih baik untuk minum teh satu jam selepas makan. 

#4: Jangan loggarkan tali pinggang anda. Ada di antara kita sengaja melonggarkan tali pinggang sebab dah rasa macam makanan tak muat nak masuk atau dah rase tak selesa.

Walau bagaimanapun, meloggarkan tali pinggang bukanlah sesuatu yang baik, bukan kerana ia menyebabkan usus terbel1t atau ape tetapi kerana ia boleh menyebabkan kita nak makan lebih banyak. Oleh itu, makanlah hanya setakat yang anda boleh selesa tanpa meloggarkan tali pinggang anda!

#5: Jangan Mandi. Mandi selepas makan akan menyebabkan penigkatan aliran dar4h ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah d4rah sekitar perut akan terus berkurang.

Ini seterusnya akan melem4hkan sistem penghad4man di dalam perut kita.

#6: Jangan berjalan. Ia tidak baik untuk anda! Berjalan terus selepas makan adalah idea yang burvk, ia boleh menyebabkan berlakunya refluks asid dan senak. Yang baiknya, berjalan kira-kira setengah jam selepas makan.

Para penyelidik di Jabatan Sains Senaman di University of South Carolina, telah mendapati bahawa berjalan selepas senaman adalah cara yang baik untuk memb4kar tenaga.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah apabila berjalan, secara idealnya harus berjalan selama kira-kira 10 minit dan hanya 20-30 minit selepas makan untuk mengelakkan refluks dan gagguan asid di perut.

#7: Jangan tidur dengan segera kerana makanan yang kita ambil tidak akan dapat dihadam dengan sempurna.

Tabiat tidur selepas makan akan membawa kepada gastr1k & jagkitan di dalam usus kita.

Jadi lepas ni ambillah lagkah berjaga-jaga. Cegah sebelum terlambat. Bak kata pepatah Inggeris,”Preventi0n is better than cur3″

 

 

 

Sumber:PetuaIbu