Setahun selepas dijagkiti, virus Covid19 serag bahu dan siku Ashraf Muslim

Walaupun telah pulih dari Covid-19, pelakon Ashraf Muslim kini terpaksa menaggung kesak1tan kesan daripada virus itu.

Seperti yang dimvatnaik di laman Instagramnya,Ashraf memaklumkan dia mengalami keced3raan ‘acromioclavicular joint’ di bahu dan sikunya sehingga perlu mendapatkan raw4tan lanjut.

“Ini semuanya kesan Covid-19. Tapi saya reda sajalah. Saya kena buat raw4tan bahu sebab ada mas4lah ‘acromioclavicular joint injury shoulder and elbow’. Sebelum ni kena scapula. Selepas itu kena pula ‘acromioclavicular joint’.

“Dr Rahmani tanya pernah ced-era atau pun hent4kan sebelum ini sehingga sak1t waktu itu.

Saya jawab tiada sebab sak1tnya datang tiba-tiba saja masa kena Covid-19 waktu kuarantin.

Dia kata ada dua sebab perkara ini terjadi, pertama hentak4n yang kuat atau pun disebabkan virus. Kesannya otot kawasan tu mengecut.

“Tapi AC joint tu sebagai kesan sampingan saja. Masa-lah utama adalah otot kecut selepas jagkitan virus menyebabkan sendi jadi lapse,” katanya.

Menurut hantaran di Instagram, Ashraf berkata Covid-19 memberi kes4n pada tubuh badan meskipun dia sudah pulih dan bebas daripada virus berkenaan.

“Jadi memang jelas kena Covid-19 sebab virus ini masuk dalam d4rah dan benda ini buat kerjalah.

“Apa yang saya perasan, memang saya seorang yang aktif bersukan seperti rugbi, hoki, bola keranjang dan kecede-raan itu perkara biasa. Tapi apabila sudah tua mungkin ada bahagian dalam tubuh badan kita pernah cede-ra jadi virus ini senang buat kerja di kawasan itu.

“Tidak mengapa kita reda dengan apa yang Allah berikan ini sebab Allah nak kita ingat pada Dia selalu,” katanya.

Sebelum ini Ashraf menjadi individu terawal yang dis4hkan mendapat jagkitan w4bak Covid-19 di Malaysia selepas pulang dari menjalani penggambaran drama berjudul Demi di Inverness, Scotland pada 31 Mac tahun lalu.

Selepas dis4hkan positif w4bak berkenaan 12 April tahun lalu, Ashraf menjalani tempoh kuarantin selama 25 hari di H0pital Sungai Buloh.

 

 

 

Sumber:HM