Ditawar RM20000 untuk akhbar lama pengisytiharan kemerdekaan

Seorang lelaki dari Pasir Mas, Mohd Tarmizi Ismail, 45 mended4hkan dia pernah ditawarkan RM20,000 untuk satu nashkah akhbar The Sunday Times bertarikh 1 September 1957, iaitu sehari selepas pengisytiharan kemerdekaan negara yang dimiliki olehnya.

Bagaimanapun Tarmizi menegaskan dia sama sekali tidak akan menjual naskhah tersebut kerana ia merupakan barang yang tidak ternilai harganya.

Dia yang menetap di Kampung Kekabu dekat Lemal di sini menjelaskan, akhbar yang dimilikinya itu mempunyai 32 muka surat lengkap dan gambar hadapan pula adalah gambar pengisytiharan kemerdekaan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, yang bertajuk “THIS IS IT!”.

“Saya sebenarnya menemui naskhah akhbar ini ketika mer0mbak rumah pusaka milik arwah kedua ibu bapa, selepas banjir besar 2014 lalu.

Akhbar ini ditemui bersama sebilah keris pusaka dalam keadaan baik. Selepas meneliti saya dapati ia adalah akhbar lama yang menyiarkan mengenai kemerdekaan negara, iaitu sehari selepas negara mencapai kemerdekaan,” katanya yang mempunyai lapan orang anak berusia antara dua hingga 15 tahun.

Yang menariknya Tarmizi  sendiri tidak mengetahui mengenai khazanah simpanan arwah bapanya ini, kerana tidak pernah diberitahu atau melihatnya.

Katanya arwah bapanya Ismail Salleh, yang meniggal dunia pada 1998 hanya seorang peniaga kedai runcit, manakala ibunya Saodah Omar pula baru meniggal dunia tahun lalu.

Difahamkan, di akhbar itu ada ditulis naskhah itu dicetak dan dikeluarkan oleh The Straits Times Ltd Cecil Street Singapore dan 111 Pudu Road Kuala Lumpur.

Mohd Tarmizi berkata, dia percaya naskhah akhbar yang dimilikinya itu mempunyai nilai yang tinggi dan tidak ramai yang memilikinya.

“Beberapa hari lagi akhbar ini akan berusia 64 tahun, iaitu satu tempoh yang lama apatah lagi kandungannya adalah mengenai catatan sejarah kemerdekaan negara.

“Memiliki khazanah sebegini adalah satu ‘anugerah’ tidak ternilai bagi saya, dan berharap dapat dijaga dengan sempurna,” katanya.

Ditanya adakah khazanah itu akan dijual, Mohd Tarmizi berkata perkara itu boleh dibincangkan sekiranya harga yang ditaw-arkan, mencapai standard nilai barangan.

Katanya, dulu ada seorang lelaki yang datang melihat naskhah terbabit dimilikinya itu dan mengatakan ia adalah ‘palsu’, tetapi yang peliknya dia menawarkan pula sebanyak RM20,000 untuk membelinya.

“Bagi saya nilai khazanah ini jauh lebih tinggi, dan sekiranya ada pengumpul barangan antik atau pakar yang mahu melihatnya, boleh hadir melihat sendiri di rumah saya.

“Saya kini sedang mencari tempat yang sesuai untuk menyimpannya, bagi mengelakkan ia mengalami ker0sakan,” katanya yang bekerja sendiri.

 

 

 

 

 

 

Sumber:awani