Alangkah baiknya mendoakan adik beradik setiap kali selepas solat. Jadikan kisah Nabi Harun AS sebagai pengaj.aran

Sedarkah kita,  musim pan.demik ini sebenarnya menge.ratkan lagi hubugan kita bersama adik beradik.

Terutama ketika temp0h “berkurung” yang lalu, barulah terasa betapa kita sering mengha.rapkan agar kita dapat kembali berkumpul sesama adik beradik.

Ditambah pula jika sudah sudah dewasa dan memiliki alam rumahtangga,lagilah terasa ri.ndu ingin berkumpul, banyak cerita mahu dik.ongsikan.

Tapi adakah kita setakat mahu bertemu di dunia saja tidak di akhi.rat? Kalau mahu bertemu di akhi.rat, khususnya syurga Allah, mulai hari ini sentiasalah mendoakan adik beradik kita agar kita sentiasa dalam rahmat Allah dan dapat berkumpul di akhirat kelak dalam keadaan berbaik-baik. Sama ketika di dunia.

Dikongsi dari fb Dr. Ahmad Sanusi Azmi, berikutan kisah kenapa kita perlu doakan adik beradik setiap hari.

1. Salah satu perkara yang boleh kita pelajari dari kisah-kisah al-Quran adalah mendoakan adik beradik sendiri. Perkara ini dapat dilihat apabila Nabi Musa mendoakan abangnya Nabi Harun.

2. Hubungan antara abang dan adik ini adalah antara perkara yang menarik untuk diter0kai.

Mereka digambarkan di dalam al-Quran sebagai adik-beradik yang saling membantu antara satu sama lain dalam usaha da.kwah.

3. Nabi Musa dan Nabi Harun memiliki dua karakter berbeza yang ditampilkan di dalam al-Quran. Nabi Musa orangnya ker.as, sedang Nabi Harun itu sikapnya lembut.

Ini dapat dilihat daripada peristiwa yang berlaku setelah kaum mereka menyelew.eng dari ajaran Islam, Musa mem.arahi abangnya Harun dengan menggeggam janggutnya dan menar.ik rambutnya. Sedang Harun memb4las dengan baik dengan katanya:-

قَالَ يَبْنَؤُمَّ لَا تَأْخُذْ بِلِحْيَتِي وَلَا بِرَأْسِي إِنِّي خَشِيتُ أَنْ تَقُولَ فَرَّقْتَ بَيْنَ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَمْ تَرْقُبْ قَوْلِي

“Nabi Harun menjawab: “Wahai anak ibuku (Nabi Musa)! Janganlah engkau mera.gut janggutku dan janganlah men.arik (rambut) kepalaku.

Sesungguhnya aku tak.ut bahawa engkau akan berkata kepadaku: “Engkau telah memec4h-bel4hkan kaum Bani lsrail sesama sendiri, dan engkau tidak berhati-hati mengambil berat pesananku!” Surah Taha: 94.

4. Nabi Harun orangnya fasih sedang Nabi Musa barangkali tuturnya tidak berapa lancar. Perkara ini dia.kui sendiri oleh Nabi Musa ketika meminta bantuan daripada Allah supaya Allah mengut.uskan Harun sebagai pembantunya kerana beliau lebih fasih dalam bertutur.

Kata Nabi Musa:-

وَأَخِي هَارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِسَانًا

“Dan saudaraku Harun, dia lebih fasih dari diriku” (Surah al-Qasas: 34).

4.1 Menurut al-Imam Ibn Kathir, Musa mempunya sejarah yang menyeba.bkan beliau menjadi sedemikian. Ketika kecil, beliau diberikan pilihan antara tamar dan ba.ra a.pi oleh Firaun untuk mengu.ji anak kecil ini.

Musa telah memilih ba.ra lalu diletakkan pada lidahnya yang menyebabkan terdapat gang.guan kepada lisan baginda (Ibn Kathir, Tafsir, Dar al-Kutub al-Ilmiyyah, 1419H, 6/212)

5. Walaupun memiliki karakter yang berbeza, dua beradik ini adalah pasangan yang ideal dalam dakw4h. Ketika Allah memerin.tahkan Nabi Musa untuk berda.kwah kepada Firaun, baginda memohon supaya Allah melant.ik Harun, abangnya sebagai pembantu.

Perlantikan Nabi Harun sebagai pembantu Nabi Musa ini disebut berulang-ulang kali di dalam al-Quran.

Ia menggambarkan betapa besar peranan Harun sebagai pembantu misi dak.wah tersebut. Allah menceritakan dialog Musa ini di dalam al-Quran. Firman Allah:
وَاجْعَلْ لِي وَزِيرًا مِنْ أَهْلِي (29) هَارُونَ أَخِي (30) اشْدُدْ بِهِ أَزْرِي (31) وَأَشْرِكْهُ فِي أَمْرِي (32) كَيْ نُسَبِّحَكَ كَثِيرًا

“Dan jadikanlah bagiku, seorang pembantu dari keluargaku. [30] Iaitu Harun saudaraku [31] Kuatkanlah pendirianku dengan sok0ngannya [32] Dan jadikanlah dia turut campur bertanggungjawab dalam urusanku [33] Supaya kami sentiasa beribadat dan memujiMu [34] – Surah Taha: 30-34.

6. Bukan sahaja saling membantu, Nabi Musa juga sering mend0akan keam.punan buat abangnya. Berapa ramai di kalangan kita yang mendoakan sesama adik beradik sendiri?

رَبِّ اغْفِرْ لِي وَلأَخِي وَأَدْخِلْنَا فِي رَحْمَتِك

“Wahai Tuhanku, ampunilah dosaku dan dosa saudaraku dan masukkanlah kami ke dalam syurga.” (Surah al-A’raf:151)

7. Melihatkan kepada doa ini, alangkah baiknya andai sesama adik-beradik itu saling mendoakan kebaikan dan keam.punan sesama mereka agar mereka semua sentiasa berada di dalam rahmat Allah.

 

Semoga Allah membimbing kita.
Dr. Ahmad Sanusi Azmi

 

 

 

Sumber:KashoOrga