Masjid Wal Adhuna ‘petanda aras’ Jakarta semakin teggelam

Kaj.ian pakar berkenaan Jakarta bakal tengelam dalam tempoh beberapa puluh tahun lagi bukanlah sekadar omongan kosong.

Sebuah masjid yang berdiri kukuh di kawasan Muara Baru, Penjaringan, Jakarta menjadi ‘sa.ksi bisu’ kepada jagkaan tersebut apabila strukturnya semakin teng.gelam akibat penigkatan paras laut.

Masjid Wal Adhuna yang terletak di belakang sebuah tambak besar yang menah.an air di pelabuhan Sunda Kelapa dilihat semakin teggelam sejak tempoh 12 tahun lalu.

Separuh daripada struktur masjid itu sudahpun ditengg.elami air laut, menyak.sikan catnya mula tertanggal dan dipenuhi lumut, selain bahagian bumbungnya sudah han.cur.

Bagaikan tidak percaya , masjid yang usa.ng dan berlumut ini pernah menjadi tumpuan para jemaah menunaikan solat lima waktu dan solat hari raya.

Dalam pada itu, pa.kar geodesi dari Institut Tekn0logi Bandung (ITB), Heri Andreas berkata, kira-kira 9,000 hektar tanah di Jakarta sudah berada di bawah permukaan laut.

Namun, tanah itu tetap kering ketika ini kerana adanya binaan tambak laut dan sungai.

“Pada 2021, sebanyak 14 peratus wilayah Jakarta sudah berada di bawah laut dan jumlah itu boleh meningkat kepada 28 peratus menjelang 2050.

“Fen0mena ini berlaku diseb.abkan dua faktor iaitu penigkatan pa.ras air laut akibat peman.asan global dan turunnya permukaan tanah akibat ekspl0itasi air secara berlebihan,” katanya.

Jika tiada langkah penjagaan maksimum dilakukan,Heri berkata tanah di Jakarta boleh menurun sehingga empat meter di bawah permukaan laut menjelang 2050.

 

Kredit foto:Detik.com, Edisi.id

 

Sumber:Utusan