Status bertukar pada “tidak lengkap divaksinasi” jika g4gal ambil dos penggalak

Pertubuhan Kesih.atan Sedunia (WHO) melalui Str4tegic Advisory Group of Experts on Imm.unisation (SAGE) telah mencadagkan agar semua penerima d0s lengkap vaksin Sino0vac atau individu berusia 60 tahun ke atas tanpa mengira jenis vaksin siri primer perlu mengambil d0s pengga.lak, menurut Menteri Kesih4tan, Yang Berhormat Khairy Jamaluddin.

Sehubungan itu, Khairy meneg4skan status vaksinasi penerima Sinovac sebelum ini serta mereka yang berusia 60 tahun ke atas (untuk semua jenis v4ksin) akan bertukar menjadi tidak lengkap sekiranya mereka g4gal mendapakan sunt.ikan d0s penggalak selewatnya sehingga Februari tahun depan.

Selepas status tersebut ditukar menjadi tidak lengkap, individu berkenaan adalah tidak layak untuk menerima kemudahan-kemudahan yang diberikan kepada penerima d0s lengkap va.ksin Covid-19.

“Sehingga hari ini, Pihak Berkuasa Kaw.alan Da.dah (PBKD) telah meluluskan vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech, va.ksin CoronaVac keluaran Sinovac dan vaksin AstraZeneca untuk digunakan sebagai d0s pengga.lak.

“Lanjutan daripada itu, pihak Jawatankuasa Kerja Teknikal (TWG) telah mengesy.orkan d0s pengga.lak diberikan kepada semua penduduk berusia 18 tahun dan ke atas,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Jelas beliau lagi keperluan itu adalah bagi mengek-alkan stat.us vaks.inasi lengkap dan cadangan ini telah dis4hkan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi Covid-19-Booster (CITF-B) pada 8 Disember lalu.

 

 

 

Sumber:K0smo