Dinobat Pelakon Lelaki Terbaik di India, kemenangan pertama Mubarak Majid dalam tempoh 4 dekad

Biarpun namanya selama ini hanya tersenarai dalam Top 5 pencalonan anugerah di tanah air seperti Anugerah Seri Angkasa dan Anugerah Skrin, pelakon senior Mubarak Majid sama sekali tidak menyagka terpilih sebagai Pelakon Lelaki Terbaik menerusi filem pendek Coofie & Se.xy Dress di Motion Horse International Film Festival (MHIFF) 2022 yang diadakan di India baru-baru ini.

“Saya baru diberitahu berkenaan kemenangan ini oleh produksi dan setakat ini belum dapat sijil yang akan diberikan dalam bentuk digital selepas ini”.

Menurut pelakon ini lagi,ini merupakan kemenangan pertama yang diraih sepanjang empat dekad pembabitannya dalam industri lakonan tanah air.

Bercerita berkenaan wataknya, Mubarak, 66, berkata, dia memegang watak sebagai bapa kepada seorang model.

“Ia mengisahkan kehidupan keluarga yang susah di mana isterinya ja-tuh s4kit dan anak perempuannya kemudian membantu mencari wang dengan bekerja sebagai model.

“Namun, bapanya salah sangka dan menganggap anaknya buat kerja yang tak elok. Bapanya tak tahu rupa-rupanya di tolong bapanya cari wang untuk biaya peru_batan emaknya. Itu yang tajuknya ada perkataan S3xy Dress,” katanya.

Filem terbitan Buffalo Orange Production Sdn Bhd ini menemui penonton menerusi YouTube.

“Ia sesuatu yang amat membanggakan kerana dah lama saya dalam ini dan ada juga penghargaan walaupun bukan diperolehi dalam negara sendiri.

“Saya tak sed_ih dan tak nak kata apa jika dianggap tak dihargai di negara sendiri kerana itu bukan matlamat saya.

“Saya hanya buat yang terbaik dan penghargaan itu datang daripada penilaian pihak mereka. Saya tak ada perasaan kecil hati kerana dah buat kerja saya,” katanya yang ditemui pada Majlis Konvokesyen Badan Peneraju Seni Budaya anjuran Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), melalui Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) yang berlangsung di MOTAC hari ini.

Pada majlis terbabit Mubarak serta beberapa selebriti tempatan iaitu Datuk Syafinaz Selamat, Jaclyn Victor, Amran Nasaruddin dan Zuhairi Ibrahim menerima pengiktirafan Sijil Kemahiran Malaysia Badan Peneraju Seni Budaya yang disempurnakan oleh Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Datuk Sri Nancy Shukri.

Turut hadir ialah Timbalannya, Datuk Seri Dr. Santhara J.P, Ketua Pengarah JKKN, Mesran Mohd Yusop,serta barisan Pengurusan Tertinggi MOTAC dan JKKN.

Sumber:BH