Bisnes makanan ringan anak dapat sambutan, Achey beli MPV buat perkhidmatan van jenazah percuma

Betullah orang tua-tua berkata, Anak itu pembawa rezeki.

Dari sekadar memenuhi permintaan anaknya yang minat berniaga, pelawak Achey kini boleh tersenyum lebar apabila hasil keuntungan jualan makanan ringan yang diusahakan oleh dia dan anaknya iaitu Nur Tiara Zinnirah membolehkan mereka membeli sebuah kenderaan serba guna (MPV) bagi tujuan perkhidmatan van jenazah secara percuma.

Achey atau nama sebenarnya Mohd Nasir Hamzah, 37, berkata kenderaan itu berjaya dibeli hasil daripada sokongan netizen terhadap perniagaan Tiara Botol Candy yang diusahakan di TikTok.

“Assalamualaikum, inilah pencapaian seorang anak yang bernama Nur Tiara Zinnirah Nasir Binti Abdul Haq atau dikenali sebagai Tiara.

“Ini adalah pencapaian selepas korang (netizen) menyokong perniagaan Tiara Candy untuk kami merasa hasilnya.

“Ini merupakan sebuah kenderaan MPV untuk Tiara atau mungkin untuk kita semua… sebuah van jenazah percuma yang anda juga telah menyumbang,” katanya.

Achey berkongsi perkara itu menerusi sebuah video yang dimuat naik di Instagram miliknya pada Jumaat.

Dalam pada itu, pelawak berkenaan memberitahu biarpun mereka membeli kereta terpakai, namun dia percayai usaha ini masih mampu untuk memberikan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

Kata Achey, mereka turut menyediakan set kelengkapan pengurusan jenazah namun masih belum boleh beroperasi disebabkan beberapa perkara.

“Maaf sekiranya van jenazah ini kurang memuaskan, diharapkan ia dapat memudahkan orang lain dan perkhidmatan percuma.

“Walaupun kereta second hand tetapi kami percaya ianya dapat membantu… peti mayat belum siap jadi belum boleh beroperasi lagi.

“Kepada waris yang kurang berkemampuan, kami sediakan juga set kain kafan percuma,” ujarnya.

Menerusi temu bual sebelum ini ,Achey memberitahu hampir 18,000 pek gula-gula sudah terjual.

Susulan perniagaan itu mendapat permintaan luar biasa, Achey kini mengupah beberapa orang pekerja sambilan bagi membantu melakukan kerja pembungkusan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DTK

Sumber: mst4r