M4ngsa banjir ded4h dibantu insan m1steri ,”Dia datang sendirian, bagi peralatan, bayar upah pemandu jentolak”

Dibantu individu m1steri yang hanya mahu dikenali sebagai Farouk merupakan antara pengalaman yang dikongsi seorang magsa banjir di Batu 18, Kampung Jawa, Hulu Langat, Siti Nabila Abd Jalal, 29, ketika ditemui Astro Awani di sini pada Rabu lalu.

Menurut Nabila, Farouk hanya datang sendirian dan tersenyum sambil menyapa mesra sekumpulan ma4gsa banjir yang sedang bertungkus-lumus membersihkan rumah.

Sambil berjalan sekitar lokasi banjir,Farouk turut bertanya penduduk setempat mengenai apa lagi bantuan yang diperlukan.

‘Farouk’ turut menyediakan peralatan membersihkan rumah seperti baharu dibeli,antaranya – penyembur air jet, penyodok pasir serta but kuning persis karakter ‘Phua Chu Kang’.

Apabila ditanya badan NGO yang diwakili, ‘Farouk’ menjawab yang dia bergerak secara individu dan bukan dari mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) atau badan sukarelawan

“Tak cukup dengan itu, dia melihat sekeliling rumah kami yang penuh dengan pasir dan selut dari limpahan sungai, pergi mencari jentolak dan membayar upah kepada pemandu jentolak untuk membersihkan pasir yang cukup tebal.

“Bila ditanya kenapa tolong? Farouk bercakap dia cukup tersentuh dengan keadaan di Kampung Jawa, Kampung Sungai Lui antara yang tervk kena dengan banjir kali ini,” cerita Siti Nabila lagi dengan panjang lebar.

Hulu Langat dahulunya cukup terkenal sebagai destinasi bagi mereka yang gemarkan aktiviti mendaki, apatah lagi kawasan ini begitu strategik dan penuh dengan laluan bukit dan gunung untuk sampai ke beberapa air terjun yang sering pendaki-pendaki gambarkan sebagai ‘majestic’.

Antaranya Air Terjun Sungai Lepoh, Air Terjun Perdik, dan Air Terjun Jeram Perlus.

Namun, kali ini keindahan gunung dan hutan di kampung berkenaan dikejutkan dengan banjir deras di luar jangkaan mencapai sehingga paras dua meter.

Kampung Sungai Lui, Kampung Jawa, Taman Seri Nanding dan kawasan lain di sekitar Hulu Langat, antara kawasan terje.jas tervk dengan ribuan penduduk terp4ksa memanjat ke bumbung kerana paras air yang di luar dug4an.

“Saya dan keluarga terpaksa memanjat ke ruang di antara siling dan atap kerana air yang merem.puh, mengakib4tkan dinding terk0pak.

“Rumah makcik sebelah yang hanya tinggal struktur tangga batu sahaja … rumah itu dih4nyutkan arus deras dan melanggar pula rumah kami,” katanya lagi.

Awalnya, Siti Nabila enggan menceritakan kembali peristiwa yang berlaku pada Ahad lepas itu, kerana terlampau tr4uma.

Namun, berbekalkan kudrat yang ada masih mampu memperincikan kejadian yang terjadi dan langkah pasca banjir kelak.

Katanya, dengan wujudnya sukarelawan yang hadir persis hero tidak didendangkan seperti individu bernama Farouk’ itu, Siti Nabila merasakan dirinya perlu terus bersyukur dan lebih cekal meneruskan kehidupan.

Sewaktu ditemui, mata Siti Nabila redup seolah-olah menyimpan kekece.waan, namun dia optimistik bantuan yang sewajarnya muncul di saat genting ini ialah dari pihak Kerajaan.

“Macam rumah arwah nenek ini, dah kira total l0ss. Harapnya kalau ada pengurusan benc4na datang, mereka perlu buat penilaian menyeluruh, dan beri bantuan yang sewajarnya,” tambahnya.

 

Sumber: SinarH4rian