Jihan Musa ditvduh terima wang suapan

Seorang ketua cawangan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) Pahang ,Nor Jihan Musa, 37,meng4ku tidak bers4lah atas dua pertud.uhan menyal.ahgunakan kuasa bagi kepentingan sendiri.

Berdasarkan kertas pertud.uhan, Nor Jihan did4kwa melakukan kedua-dua kes4lahan tersebut di pejabat agensi berkenaan pada Disember 2020 dan Mac tahun lalu.

Bagi pertu.duhan pertama, tertu.duh did4kwa melakukan kes4lahan itu pada 30 Disember 2020 dengan menggunakan jawatan sebagai ketua cawangan untuk mendapatkan suapan dengan meluluskan perm0honan ubah syarat lesen pengendali atau perm1t kenderaan barangan syarikat miliknya sendiri.

Bagi pertud.uhan kedua pula, Nor Jihan didakwa menggunakan jawatan sebagai ketua cawangan bagi mendapatkan su.apan dengan meluluskan permohonan melesenkan kenderaan mengikut surat tawaran kepada syarikat miliknya pada 31 Mac 2021.

Jika s4bit kes4lahan, tertvduh boleh dihvukum penj4ra tidak melebihi 20 tahun dan dide.nda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan kesal4ahan itu.

Jika suapan dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000 akan mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Pihak pendak.waan menawarkan ik4t jamin RM10,000 kepada tert.uduh bagi kedua-dua pertu.duhan, bagaimanapun m4hkamah menetapkan jumlah ikat jamin RM8,000 selepas mendengar huj.ahan r4yuan pegvambela tertvduh.

M4hkamah kemudiannya menetapkan 28 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula ke.s dan penyerahan d0kumen selain perlu melap0rkan diri di pejabat SPRM setiap bulan sehigga k3s selesai.

Passport antarabangsa teruvduh juga perlu diserahkan kepada m4hkamah.

 

 

Sumber:UM